19.10.2014, 22:06:04
|
 |
Senior Member
|
|
Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
|
|
problematica morții
Deosebit de interesantă îmi pare abordarea problemei mortii, a cărei sursă nu este Dumnezeu, dar nici omul, ci diavolul. Însă Dumnezeu o îngăduie, cu scop mântuitor:
Citat:
Dumnezeu a îngăduit moartea pentru că în ea moare păcatul. Care-i propriu-zis, în demon, originea păcatului: eul lui, orgoliul, mândria. Unde se sfârșește mândria, orgoliul? Care-i capătul celui mai trufaș, al celui care se crede stăpânul lumii? În cele din urmă, moartea. Înțelegeți de ce a îngăduit Dumnezeu moartea? Oricât de uluitor te-ai socoti, oricine ai fi, vine și-ți spune moartea ce ești. Când am înțeles aceasta, m-am uimit. Ori de câte ori înțeleg, în lumină divină, un adevăr, eu mă uimesc. Am înțeles că în moarte, într-adevăr, e sfârșitul orgoliului. Când aud cuvântul orgoliu, mă îngrozesc.
|
Păcatul primordial pune un alt început firii create, produce o mutatie:
Citat:
Dar tot dumnezeiescul Maxim spune un cuvânt uimitor: Protopărintele (Adam), zice el, călcând porunca dumnezeiască, a dat firii altă obârșie decât cea dintâi. Ne cutremurăm. Puneți la inimă acest cuvânt! Păcatul, moartea, călcând porunca dumnezeiască, a dat firii altă obârșie decât cea dintâi. Și anume, obârșia constătătoare din plăcere, sfârșind în moartea prin durere. A dat firii altă obârșie! S-a produs, dacă vreți, o mutație. Va spune și sf Pavel: Văd în mădularele mele o altă lege, luptându-se împotriva legii minții mele și făcându-mă rob legii păcatului, care este în mădularele mele (Romani 7, 23). Lege supusă mortii.(Romani 7, 23).
|
Last edited by CristianR; 19.10.2014 at 22:31:28.
|