Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Deci iata ca omul bisericii nu a venit cu povesti cu David, nu s-a agatat de un punct de vedere care este intamplator cel in care crede lumea la un moment dat.
|
"Cel in care crede lumea la un moment dat". Care lume ? Eu vad in cuvintele Sf Bellarmine "par sa sugereze", o exprimare mai mult decat precauta. Din sutele de declaratii dogmatice pe care le-am citit, nu imi amintesc sa fi intalnit vreuna in care Biserica sa declare ca pamantul e in centrul galaxiei. Sau ca e in periferia galaxiei. Sau ca pamantul se invarte in jurul Soarelui. Sau invers.
Nici nu stiu ca Biserica sa fi declarat vreodata ca Pamantul are 7000 de ani. Sau mai mult. Sau mai putin.
Iata, mai jos, pentru clarificare, adevarurile despre Creatie care sunt de nivel dogmatic:
-Dumnezeu a fost miscat de bunatatea Sa ca sa creeze lumea
-Lumea a fost creata pentru gloria lui Dumnezeu
-Cele trei Persoane Divine sunt un singur si comun Principiu al Creatiei
-Dumnezeu a creat lumea liber de compulsii externe, cat si fara necesitate interna
-Dumnezeu singur a creat lumea
-Dumnezeu este cel care pastreaza createle in existenta
-Dumnezeu, prin Providenta Sa, protejeaza si pastreaza ceea ce a creat
-Primul om a fost creat de Dumnezeu
-Omul consta din doua parti esentiale: un trup material si un suflet spiritual
-Orice fiinta umana are un suflet individual
-Primii nostri parinti, inainte de Cadere, au fost inzestrati cu Gratia Sfintitoare
-Ei au beneficiat de darul nemuririi (donum imortalitatis)
-Primii nostri parinti, in Paradis, au pacatuit grav prin transgresiunea comandamentului probatoriu al lui Dumnezeu.
-Prin pacatul originar, primii nostri parinti au pierdut Gratia Sfintitoare si au provocat supararea si indignarea lui Dumnezeu
-Primii nostri parinti au devenit subiecti ai mortii si a dominatiei diavolului.
Cam atat.