Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
"Cel in care crede lumea la un moment dat". Care lume ? Eu vad in cuvintele Sf Bellarmine "par sa sugereze", o exprimare mai mult decat precauta. Din sutele de declaratii dogmatice pe care le-am citit, nu imi amintesc sa fi intalnit vreuna in care Biserica sa declare ca pamantul e in centrul galaxiei. Sau ca e in periferia galaxiei. Sau ca pamantul se invarte in jurul Soarelui. Sau invers.
|
Totusi, nu cred ca l-au chemat pe Galileo Galilei doar ca sa-l intrebe de sanatate. Mai mult, l-au pus si sa retracteze ca pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers.
Cum vedem si in declaratia cardinalului, ei credeau ca in Sfanta Scriptura ar scrie despre geocentrism. Adica e ceva Revelat. Dogma este si toata Revelatia. Asadar, facusera o dogma din aceasta problema. In ortodoxie nu a fost aceasta dilema, nu s-a sustinut ca geocentrismul ar fi sugerat in Sfanta Scriptura. Sfintii spuneau doar ca fizicienii din timpul lor spun asta.
Daca geocentrismul nu exista in Sfanta Scriptura, in schimb avem in Facerea datele care contrazic teoria evolutionista si extensia ei, miliardele de ani si Big-Bang-ul. Pentru ca durata mare este o consecinta a teoriei evolutioniste, aceasta neputandu-se observa de cand se stie omul s-a spus ca au fost milioane de ani, nu aveam cum sa o observam.
In Facerea vedem cu Domnul creeaza totul intr-o clipita, in fiecare zi. Si asta ne spus si toti sfintii care au talcuit Facerea. Stim ca ultimii doi papi au spus ca nu vad o incompatibilitate cu teoria evolutionista. Probabil nu e afirmatie ex-cathedra, dar e ceva.