View Single Post
Vechi 26.10.2014, 20:35:07
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit Fragment din conferința părintelui Savatie Baștovoi, „A iubi înseamnă a ierta"( 2 )

Voiești să faci un bine lumii... Când eram mic, mă gândeam că voi crește mare și voi face un bine lumii. Voi scrie niște cărți sau voi picta niște tablouri, pentru că am auzit că se vând la licitații cu milioane de dolari... Și stăteam eu, în sătucul meu, acolo, la școala de pictură din provincie și exersam și gândeam că voi face pictură, voi face niște tablouri pe care le voi vinde cu milioane de dolari la licitație, voi face o casă de copii și voi da bani la toți săracii care vor veni la mine. Ăsta era planul meu, cum voi ajuta eu lumea. Eu nu știam că este Dumnezeu. Acum, Dumnezeu, în negrăita Sa dragoste, mi-a dat această posibilitate ca să ajut lumea, nu cu bani care se cheltuiesc, ci mi-a dat puterea de a ierta păcatele. De a spune: „Domnul Dumnezeu să te ierte și să te miluiască". Și acest dar este dat nouă tuturor, nu ca o Taină a Bisericii, ci ca o stare a sufletului de a ierta. Pentru că însuși Hristos ne-a repetat-o obsedant în predica Sa: „Iertați și vi se va ierta. Cu ce măsură măsurați, cu aceea vi se va măsura. Nu judecați ca să nu fiți judecați. Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri". Iată că iertarea de la Dumnezeu noi o primim în măsura în care noi înșine dăruim iertare.
Ca să înțelegem și mai adânc această relație și condiție a mântuirii noastre, Mântuitorul ne-a dat pilda celor doi datornici, în care cineva care avea o datorie foarte mare, a fost chemat de mai-marele său și amenințat că i se vor lua nevasta și copiii și vor fi vânduți, iar el va fi aruncat în temniță, până va plăti datoria. Acest datornic, căzând în genunchi, s-a rugat și a cerut îndurare și a primit-o. Dar plecând el cu bucurie că a scăpat de atâta durere și necaz, de durerea despărțirii de nevastă și de copii, de suferința temniței, a întâlnit pe cale pe unul din tovarășii săi. Și iată că, de îndată ce l-a văzut, i-a trecut bucuria, a uitat binele și și-a adus aminte că acest tovarăș are la el o datorie, o datorie neînsemnată pe lângă datoria pe care el o avea la stăpânul său, și îndată l-a apucat de piept și-i cerea să-i dea datoria. (...) Stăpânul, înfuriindu-se, l-a chemat pe acel datornic, i-a pus înapoi toate datoriile lui și l-a închis în temniță zicându-i: „Dacă eu ți-am iertat toată datoria ta atât de mare, n-ai putut și tu să ierți aproapelui tău datoria neînsemnată pe care ți-o datora?". Prin această pildă, Mântuitorul ne arată starea noastră în această lume, că toată relația noastră cu Dumnezeu se face prin aproapele, prin puterea de a ierta.