Citat:
În prealabil postat de iuliu46
Chiar, care geocentrism e ortodox ? Cel al sfantului Ptolemeu sau cel al sfantului Tycho Brahe in care cred geocentistii moderni ? 
|
Sfintii Parinti au interpretat corect Facerea. Ei sustineau ca Pamantul este centru nemiscat al universului nu datorita lui Aristotel sau lui Ptolemeu ... ci datorita cunostiintelor lui Seth care a fost ridicat la cer si invatat mecanismul universului, cu mult inaintea filosofilor mentionati.
Iuliu46, desi ne-am mai contrat si cu alte ocazii sunt convins ca intelegi ca lucrurile sunt mult mai delicate decat vrei sa dai impresia. Oricum, este buna remarca ta.
Interpretarea corecta a Facerii nu se face cu citate din Aristotel, Ptolemeu sau Tycho Brahe ci cu ajutorul Sfintei Traditii si a invataturii Sfintilor Parinti.
Si da, este intr-un fel gresit sa spunem ca Sf Parinti erau "geocentristi" pentru ca ei se raportau la astronomie dintr-o cu totul alta perspectiva, mult mai inalta. Interpretarea corecta a Facerii este ortodoxa, restul sunt doar abordari filosofice lipsite de valoare.
In discutiile contradictorii referitoare la pozitia Pamantului, filosofii care pe acea vreme dar si acum sunt considerati ca niste "Sfinti Parinti" ai stiintei sunt adusi si folositi ca argumente "stiintifice" in polemica. Eu nu amestec invatatura ortodoxa cu filosofia, asa cum o fac catolicii sau sectele neoprotestante.