View Single Post
Vechi 28.10.2014, 18:09:53
Inorogul
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de bin000 Vezi mesajul
Tu vrei sa te arunci in mijlocul autostrazii in trafic maxim si sa nu te loveasca nici o masina ca altfel inseamna ca Dumnezeu nu e iubitor, este?
Aici apar probleme cu notiunea de liber arbitru, promovata de religie.

Daca ma arunc in mijlocul autostrazii in trafic maxim exista doua variante:

1) Cunosc consecintele acestui fapt si mi le asum, exercitandu-mi liberul arbitru; cu alte cuvinte, eu am decis sa ma sinucid. Puteam sa-mi manifest liberul arbirtru luand decizia sa nu sar in mijlocul autostrazii aglomerate. Atata timp cat exista o varianta alternativa (cea de a NU ma arunca in mijlocul autostrazii), fara ca aceasta sa fie conditionata de suportarea unei consecinte negative, decizia mi-a apartinut in totalitate. S-a manifestat pe deplin liberul arbitru.
Concluzie: cunosc consecintele si mi le asum, exercitandu-mi liberul arbitru
2) Nu cunosc consecintele (ex: sunt ametit de la niste pastile) dar suport totusi consecintele. Ma calca masina si mor ca prostul, fara ca eu sa-mi fi dorit asta. Nu am avut posibilitatea sa-mi exercit liberul arbitru. Nu am luat nicio decizie constienta cu privire la evenimentul ce a urmat.
Concluzie: nu cunosc consecintele dar le suport, fara a-mi exercita insa liberul arbitru

Citat:
Īn prealabil postat de Inorogul Vezi mesajul
Ce face cu cei care nu vor sa aiba legatura cu El dar nici sa suporte chinuri infinite?
In acest caz apare conflictul cu notiunea de liber arbitru. Nu se mai poate vorbi despre o alegere libera ci despre o impunere. Liberul arbirtru nu se poate manifesta atunci cand una dintre variante prezinta consecinte negative. Aceasta capata atunci statut obligatoriu/legislativ/impus. Liberul arbitru se manifesta atunci cand, oricare dintre deciziile luate este una la a caror consecinte subscrii.

In cazul de fata liberul arbitru este redus la un joc de cuvinte.

Concluzie: Cunosc consecintele, nu mi le asum/nu subscriu la acestea, dar le suport, fara a-mi exercita liberul arbitru.

Va rog sa nu imi mai spuneti ca "am ales", pentru ca nu este cazul.

Recomand cu caldura si: http://www.youtube.com/watch?v=Nv9IvCpiHxA
Reply With Quote