Citat:
Īn prealabil postat de bin000
Tu vrei sa te arunci in mijlocul autostrazii in trafic maxim si sa nu te loveasca nici o masina ca altfel inseamna ca Dumnezeu nu e iubitor, este?
|
Aici apar probleme cu notiunea de liber arbitru, promovata de religie.
Daca ma arunc in mijlocul autostrazii in trafic maxim exista doua variante:
1) Cunosc consecintele acestui fapt si mi le asum, exercitandu-mi liberul arbitru; cu alte cuvinte, eu am decis sa ma sinucid. Puteam sa-mi manifest liberul arbirtru luand decizia sa nu sar in mijlocul autostrazii aglomerate. Atata timp cat exista o varianta alternativa (cea de a NU ma arunca in mijlocul autostrazii), fara ca aceasta sa fie conditionata de suportarea unei consecinte negative, decizia mi-a apartinut in totalitate. S-a manifestat pe deplin liberul arbitru.
Concluzie:
cunosc consecintele si mi le asum, exercitandu-mi liberul arbitru
2) Nu cunosc consecintele (ex: sunt ametit de la niste pastile) dar suport totusi consecintele. Ma calca masina si mor ca prostul, fara ca eu sa-mi fi dorit asta. Nu am avut posibilitatea sa-mi exercit liberul arbitru. Nu am luat nicio decizie constienta cu privire la evenimentul ce a urmat.
Concluzie:
nu cunosc consecintele dar le suport, fara a-mi exercita insa liberul arbitru
Citat:
Īn prealabil postat de Inorogul
Ce face cu cei care nu vor sa aiba legatura cu El dar nici sa suporte chinuri infinite?
|
In acest caz apare conflictul cu notiunea de liber arbitru. Nu se mai poate vorbi despre o alegere libera ci despre o impunere. Liberul arbirtru nu se poate manifesta atunci cand una dintre variante prezinta consecinte negative. Aceasta capata atunci statut obligatoriu/legislativ/impus. Liberul arbitru se manifesta atunci cand, oricare dintre deciziile luate este una la a caror consecinte subscrii.
In cazul de fata liberul arbitru este redus la un joc de cuvinte.
Concluzie:
Cunosc consecintele, nu mi le asum/nu subscriu la acestea, dar le suport, fara a-mi exercita liberul arbitru.
Va rog sa nu imi mai spuneti ca "am ales", pentru ca nu este cazul.
Recomand cu caldura si:
http://www.youtube.com/watch?v=Nv9IvCpiHxA