Hristoase, Bunule, Care atâtea ai făcut pentru mine, Care, necăutând la păcatele mele, de multe ori ai mângâiat inima mea cu căldura Duhului Tău celui Sfânt și ai dat minții mele să simtă venirea Ta și tot trupul meu de multe ori s-a aprins de bucuria venirii Tale, adu-ți aminte de mine, Bunule, și vino iară, adu-ți aminte câtă bucurie mi-ai făcut cu venirea Ta, că eu din altă parte nu am să aștept nici bucurie, nici mângâiere, nici înțelegere, decât numai de la Tine; vino la mine, deși sunt atât de murdar, atât de rănit, atât de nepotrivit pentru un oaspete ca Tine.
Cel Care știai de la începutul lumii că voi cădea în acest păcat, și totuși m-ai făcut, Care știind de căderea și de răcirea mea, totuși m-ai cercetat în trecut și mi-ai dat să Te simt și să mă bucur cu nebunie sfântă de unirea cu Tine, părându-mi atunci că niciodată nu mă voi mai desparți de dragostea Ta.
Oare Tu, după ce ai făcut atâtea mile cu mine, n-ai putea să vii iarăși, Bunule, să mă mângâi și să-mi redai nădejdea? Iată, eu stau înaintea Ta, precum știi fă cu mine. De vrei să mă ai în lumina, fii binecuvântat; de vrei să mă ai în întuneric, iarăși fii binecuvântat, că eu atâta am meritat și nici măcar atâta. Îți mulțumesc însă că în această viață trecătoare mi-ai dat să Te cunosc, pe cât mi-a fost cu putință mie, orbului. Îți mulțumesc pentru această zi pe care mi-ai dat-o și pentru toate zilele pe care eu nu le-am prețuit. Îți mulțumesc pentru orice om pe care l-ai trimis în viața mea, pentru orice cuvânt bun. Îți mulțumesc, Doamne, chiar și pentru acest păcat în care am căzut, că el s-a făcut pricină a tânguirii mele. Pentru toate Îți mulțumesc, Bunule, deși n-am cu ce să-ți mulțumesc. Numai pe Tine te am și pe Tine acum Te-am pierdut, pentru păcatele mele. Sunt sărac și sărman, lepădat și aruncat ca un câine mort de la fața Ta. Nu mai pot nici să suspin, nici să cer și mă gândesc cu rușine la faptul că Tu iarăși vei veni, și știu că vei veni, aceasta mă umple de o mare rușine, dar și de dragoste, Bunule. Și mă vei încălzi cu căldura Ta și mă vei ridica și mă vei strânge la pieptul Tău, că nu-i nimeni mai singur ca mine și ca Tine, Doamne, că Tu numai în Mine Îți găsești odihnă și bucurie și alinare a dumnezeieștii Tale tristeți, pe care eu nu o înțeleg, că Tu pentru aceasta m-ai zidit, ca să-ți fiu Ție sălaș sfânt și casă de odihnă, unde să-ți pleci fericitul Tău cap, pe care nicăieri în altă parte nu ai unde să-l pleci. Cu dor mă vei ridica și mă vei îmbrățișa, Bunule, iar eu, ca întotdeauna, nu voi putea să răspund iubirii Tale. De aceea, nici nu mai îndrăznesc să deschid gura mea și nici măcar să gândesc; stau gol de orice gând și de orice dorință și numai inima mea o pun înaintea Ta, această inimă de care eu însumi mă îngrețoșez, Ție ți-o dau, Doamne. Zidește-o din nou, Bunule, Milostivule, Atotputernice, că știu că poți și știu că vrei, că nimic n-ai voit mai mult decât mântuirea mea, că pe mine m-ai iubit de la începutul lumii, și pe mine ai venit să mă cauți, și pentru mine ai murit, și către mine cauți acum cu dragostea Ta pe care eu nu o înțeleg, nu o simt și nu o prețuiesc. O, Bunule, chiar împotriva voii mele, mântuiește-mă, că sufletul meu aceasta a voit, deși faptele mele arată altceva! Cele bune, pe care le-ai rânduit pentru mine încă de la începutul veacurilor, grăbește a le împlini acum. Că Ție îți mulțumesc și pe Tine te laud, pe Tine Te mâhnesc și la Tine iarăși mă întorc, la Dumnezeul meu, în afară de care nu mai am pe nimeni, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin.
Last edited by cristiboss56; 31.10.2014 at 21:41:51.
|