Citat:
În prealabil postat de Corinusha
plus preilej de intalnire cu prietenii
|
Corinusha, motivul pentru care va puteti intalni cu prietenii nu este acela ca ar fi o zi libera de Halloween, ci acela ca Ziua Tuturor Sfintilor este zi libera. Cel putin in Europa, unde sunt tari care au fost, odata, romano-catolice aceasta e o idee care a persistat. Marile sarbatori, precum aceasta, sau Inaltarea, sau Rusaliile, sau Sf Maria sunt zile libere. Iar motivul principal pentru care sunt zile libere este acelasi pentru care Duminicile sunt zile libere: ele sunt, de fapt, zile de obligatie. Adica, este musai sa mergem la Sf Liturghie. Desigur ca e bine sa petrecem asemenea zile in comuniune, eventual cu prieteni. In mod special in aceasta Zi a Tuturor Sfintilor (=Toussaint) prin "comuniune" intelegem mai ales comuniunea cu cei dragi plecati inaintea noastra spre adevarata noastra patrie.
Asadar, peste Ziua Tuturor Sfintilor, cineva, "un strain" a semanat, noaptea, Halloween-ul, spre dezorientare si corupere. Curios, ambele sarbatori, cea catolica si cea pagana, au de a face cu mortii. Dar, cata deosebire! In timp ce noi ne rugam pentru viata vesnica a mortilor, ei, paganii zilelor noastre, fac apologia mortii, mortilor si spiritelor rele. In timp ce noi ne rugam celor mai buni dintre cei care au murit, sfintilor, mai ales (astazi) celor ale caror nume nu le cunoastem si ii invocam spre a ne ajuta si pe noi sa traim, ei invoca pe cei mai rai dintre morti, pe care-i inchipuie ca schelete, momai, etc si cer sa vina, cu moartea lor, in lumea viilor. Este deosebirea dintre cultura crestina, cultura a vietii si ceea ce numea Sf Ioan Paul al II-lea "cultura mortii".
Avem in Evanghelie astfel de intalniri, intre doua alaiuri. Unul este Alaiul Vietii, condus de Isus. Celalalt este Alaiul Mortii, care mergea in urma unui tanar mort. provenite din doua puncte diferite, ele merg in directie contrara: unul merge de la moarte la viata, celalalt de la viata la moarte. Doi oameni, doi barbati cam de aceeasi varsta, Isus si tanarul care murise, conduc fiecare cate un alai. Unul e alaiul bucuriei, celalalt e jelanie. Mai departe scrie-n Carte. Isus il invie pe tanarul celalalt. Aceasta intamplare are un mesaj pe doua niveluri: victoria vietii in sufletele noastre, fiindca cel care a spus "Eu sunt Viata" ne reda viata pierduta de fiecare dintre noi in chiar momentul conceptiei. Dar mai inseamna si victoria sociala a Vietii, adica o lume (un alai) care se lasa condusa de Isus prevaleaza asupra unei lumi conduse de moarte. Intelegem din Biblie ca cele doua alaiuri s-au contopit, in urma miracolului cei din Alaiul Mortii adera la Alaiul Vietii.
Ei bine, avem aici, in zilele nostre, cu Halloween-ul, un fenomen invers. Avem o impunere a Alaiului Mortii, care acopera cu mortii lui, cu scheletele lui, cu monstrii lui, cu bostanii lui hazi, Alaiul Vietii. Pana la punctul in care nu mai stim astazi, de Ziua Celor Din Alaiul Vietii, pe cine sarbatorim. Nici nu mai stim ca trebuie sa fim la biserica, ci credem ca trebuie sa fim la club. Nici nu mai stim de ce s-a dat liber azi, ca sa socializam liturgic cu cei din Alaiul Vietii, ori ca sa socializam cu scheletele si bostanii cu guri hade ?