View Single Post
Vechi 02.11.2014, 01:54:57
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de abaaaabbbb63 Vezi mesajul
Nu poti sa compari parintii cu Dumnezeu. In primul rand, parintii iti dau instructiuni directe, in persoana. Ii vezi, stii cine sunt, cum sunt, si ii auzi vorbind.
Adevărul se înalță din incertitudine, precum lumea a fost creată din nimic.
Modelul construirii temeinice, din bob în bob de silogism raționalist, nu este compatibil cu credința și cunoașterea lui Dumnezeu.
Revelația, iluminarea - ruptură și șoc/surpriză, nicidecum continuitate previzibilă logic. Un accident, acolo, al ființei, asta e! Acolo în miez.
O în-tâmplare a ființei omenești. Care face oarece deranj și rearanjări în minte, cât să coboare ochii minții în inimă...

*

Iar dacă eu Îl văd, știu cine Este și cum Este, Îl aud vorbind - tu vei zice, cum zici despre toți cei care Îl cunosc ..... ce anume? Ce anume vei zice? Chiar de ar veni Moise ori Lazăr la tine, ce vei zice?
Ce să zici... nimic decât spui deja, mereu. Întrucât ți s-a dezvăluit deja totul, cum mi s-a mărturisit și mie și tuturor - dar nu crezi.

Că nu de dovezi duce omul lipsă, ci de dispoziția de a le accepta și, mai ales, de dispoziția de a lăsa acceptarea să devină fereastră pentru Lumină sau ușă pentru Milostivire. Pentru că Lumina și Milostivirea (intuiește ori își reamintește sufletul încarcerat al omului) transformă și transfigurează modul lui obișnuit de a fi (gândurile, simțămintele, voința, faptele). Dar omul resimte aceasta (mai ales în planul anticipativ al cugetării, fără de experiență concretă) exclusiv ca pe o moarte și ca pe un proces dureros. Când de fapt e vorba despre devenirea sufletului nostru omenesc.

Cu toții plecăm săraci pe noul drum. Ne găsim jefuiți de noi înșine și voim să ne dobândim iarăși, de data aceasta pe o altă cale și cu alt vis decât până atunci. Se pare însă că momentul acesta al redeciziei de sine atârnă de mari și dureroase pierderi. De rănile grele ale spulberării iluziilor copilăriei, mai exact ale infantilismului - care nu cunoaște granițele vârstei. Că iluzia puterii personale, a bogăției lăuntrice, a admirației de sine, a împlinirii în ochii lumii, a clarității și progresului (spre noi culmi ale civilizației), a iubirii necondiționate de care suntem în drept să avem parte - toate acestea sunt infantilismul din om.

În mod curios, parcă vasul olarului își refuză mâna care-l naște și îl modelează, nutrind uimitoarea dorință de a se modela singur. Omul voiește să se îndumnezeiască pe sine și, firește, mai apoi să ceară tuturor respectul și cinstea cuvenite unui nou dumnezeu.
Nu plesnește azi lumea de dumnezei și mai ales de dumnezeițe care plesnesc de putere și drepturi? Și ce folos?

*
Copiii rebeli se cred de fapt părinți. Vasul se crede olar. Pământul se visează cer.
Iar eu mă cred credincios...
Și așa mai departe...

Last edited by Ioan_Cezar; 02.11.2014 at 02:42:01.
Reply With Quote