View Single Post
Vechi 03.11.2014, 15:52:34
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Colegiul Sf Iosif este romano-catolic, fiind administrat de Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti. In Cimitirul Bellu catolic sunt inmormantati atat romano-catolici, cat si greco-catolici, cum ar fi, de exemplu, cativa dintre episcopii grecocatolici, inclusiv card. Iuliu Hossu. Acestia sunt morti cu faima de martiri, pietatea populara atribuind anumite miracole in legatura cu acele morminte. Langa cimitir se afla Biserica Sf Tereza, romano-catolica, si Capela Sf Ana, greco-catolica (e fosta capela a cimitirului). Acolo slujeste protopopul greco-catolic de Bucuresti.

In acest week-end a fost Ziua Tuturor Sfintilor (fr "Toussaint", engl: "All Saints Day"), sarbatoare majora (zi de obligatie). Incepand din aceasta zi se fac rugaciuni speciale pentru cei morti, timp de o saptamana. In anumite conditii se poate obtine indulgenta plenara pentru cate un suflet din Purgatoriu. Biserica a instituit aceasta sarbatoare atat pentru a onora pe sfintii ale caror nume nu le cunoastem, cat si (mai ales) pentru a sublinia ideea de comuniune a sfintilor. Ei sunt "norul de martori" despre care vorbeste Sf Scriptura.
Mda, deci era posibil si una si alta...parintii s-au cununat in Popesti -Leordeni, unde e si o biserica romano-catolica Sf Maria, si o manastire de maici, Christiana parca se numea, vizavi de manastirea ortodoxa mai noua "Duminca sf. Romani"...
La biserica catolica din Popesti am fost si noi in copilarie, la doua cununii, stateam prin zona si aveam vecini catolici care s-au casatorit, si ulterior am realizat posibilitatea ca slujba cununiei sa fi avut loc in cadrul sfintei liturghii ??? De ce cred asta, pt ca a durat cel putin o ora, daca nu chiar 2, iar la un moment dat toata lumea s-a ridicat in picioare si a spus Crezul, iar alta data s-a cantat ceva la orga si a si cantat toata lumea din biserica . La ora de muzica am invatat ca una din etapele importante ale sf liturghii catolice ( sf messa) este o cantare numita Gloria.

In ce zi se obisnuieste la noi, in partile Ardealului, sa se mearga la cimitir cu lumina, asa-zisa Luminatie? Chiar pe 1 nov, de Ziua tuturor sfintilor, sau in prima sambata in nov, ca la ortodocsi? Sau nu e un obicei strict catolic, ci toti ardelenii, indiferent de confesiune, isi pomenesc mortii doar odata pe an, acum la inceput de noiembrie?
Reply With Quote