View Single Post
  #5  
Vechi 04.11.2014, 01:14:12
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.243
Implicit

Citat:
În prealabil postat de negruta Vezi mesajul
Va propun urmatorul test cu o singura varianta de raspuns:

Esti in biserica si observi un ins care sustrage bani din cutia milei. Ce faci?

a) ii dai milostenie
b) il opresti prin viu grai si ceri si altora ajutor
c) iti faci de lucru in zona, foarte aproape de el, sperand ca se va opri
d) te rogi pentru el
e) te straduiesti sa nu-l judeci si iesi din biserica
f) (alta varianta - specificati-o)

Va rog sa argumentati raspunsul ales!

Cred ca va fi interesant si instructiv. Eu una tocmai ce am picat testul, la propriu. Va voi povesti la final. A, era sa uit - nu se dau premii!! :)
Aș face ce m-a lumina Dumnezeu în clipa aceea. În niciun caz n-aș aplica un comportament programat sau un principiu rigid.

O asemenea împrejurare îmi aduce aminte de un moment petrecut acum mulți ani într-o mănăstire care mi-a rămas întotdeauna ca o santinelă a memoriei atunci când se arată, de după vreun colț al gândirii, ispita judecării aghirofiliei clerului.

Mă aflam în biserică și mă tot uitam după pangar, când zăresc într-un ungher discret o masă cu ceva lumânări, lucrușoare de tipul "suvenir mănăstiresc" și colportaj modest, iar lângă acestea un bol cu bani, nici foarte mulți dar nici puțini. Cum nu aveam bani mărunți, mă uit după tăicuțul călugăr responsabil cu pangarul improvizat și nu-l găsesc. Dau roată biserica și văd la una din cele două strane "cântătoare" un monah afundat în lectură (sau rugăciune???), așa, ca pentru sine. Mă apropii tiptil ca să nu deranjez, oprindu-mă la o distanță respectuoasă cu îndeletnicirea părintelui și aștept să fiu văzut fără să-mi semnalizez prezența în acest scop. Nici nu aștept prea mult, până când ochii monahului se desprind de literele cărții și mă fixează cu un aer cald-întrebător. Îmi cer scuze pentru deranj și îl întreb cum aș putea să schimb niște bani. Simplu, îmi zice, te duci la boldul ăla și îți schimbi banii. Vizibil șocat de "soluție", emit un "mulțumesc" bâlbâit dau să fac stânga-împrejur în direcția pangarului cu autoservire, dar începe să mă zgândăre dracul iscodirii și-l întreb: dar așa procedați întotdeauna cu toți care intră în biserică?. Da, răspunde părințelul, noi suntem călugări și nu se cade să vindem ceva în sfânta Biserică, întrucât Mântuitorul nu ne-a poruncit să vindem nimic pentru folosul nostru, în afară de avuția personală în scopul exclusiv al milosteniei. Încurcat de logica stranie a argumentului primit, bag la înaintare motivul suspiciunii și neîncrederii, valabil cu asupra măsură în lumea din care veneam eu. Monahul mă liniștește, asigurându-mă că în mănăstirea aceea calcă numai oameni buni, ceilalți preferând alte locuri decât mănăstirile. Dar nu mă las și înaintez o ultimă anticipare-concluzie-provocare: probabil sistemul funcționează până se întâmplă ca vreodată să fiți serios păgubiți...Nu, îmi zice părintele, noi știm și avem încredere că primim cât avem nevoie, iar dacă un om oarecare ia din banii aceia înseamnă că are mai mare nevoie de ei decât noi și tot Dumnezeu îl ajută astfel să iasă dintr-un necaz. Dar acestea sunt lucrări tainice, noi nu ne gândim la ele și nu stăm la pândă să le descoperim. Treaba noastră e să ne îndeletnicim cu rugăciunea și cu milostenia, că pe toate celelalte le primim îmbelșugat așa cum ne încredințează Mântuitorul. Ne-am luat rămas bun cu zâmbete diferite pe chip, al lui discret și binevoitor, al meu perplex, ilustrând, cred, destul de bine lecția pe care am primit-o în ziua aceea.

E adevărat că mănăstirea nu era tocmai la drumul mare și, fiind mai greu accesibilă, turiștii ocazionali și pelerinii de la confort I ( adică aceia care nu-și chinuie mașinile dragi și ușor idolatrizate în afara asfaltului impecabil, iar de mersul pe jos se feresc ca de boală) dădeau mai rar pe pe-acolo.
Probabil cineva care gândește cum gândeam eu atunci poate să spună că minunata detașare de griji și profund duhovniceasca lipsă a prezumției de vinovăție în întâmpinarea aproapelui, reliefate în experiența relatată anterior, sunt valabile numai în "pustie". Nu știu. Ce știu însă este faptul că am primit atunci o lecție inductivă de creștinism autentic care îmi păzește, uneori, mintea de judecarea pripită a unor abuzuri aparent evidente.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 04.11.2014 at 01:35:10.
Reply With Quote