Citat:
În prealabil postat de gpalama
Incerc si eu sa am o randuiala. Dar nu iese de nici o culoare, din pricini... lumesti. Si lupt si lupt, dar tot nu iese....
|
Rânduiala ruptă de ascultare (spovedanie, sfat duhovnicesc) nu aduce folos, mai ales când pare că izbândește. Ea este, de fapt, o formă de răzvrătire, de autoafirmare. Hrănește doar trufia.
Gheron Iosif se ocupa îndeaproape de rânduiala celor din obște. Nu concepea o rânduială în afara relației duhovnicești. Simțul lui duhovnicesc era unul al comuniunii, înainte de toate. Din comuniunea lui cu Dumnezeu și cu toate puterile cerești, precum și cu cei din obște izvora și rânduiala tuturor și a fiecăruia.
*
Cândva am solicitat o rânduială unui preot. Îmi amintesc foarte bine ce răspuns mi-a dat: tăcere și privire care exprima "nu-i treaba mea, de ce mă întrebi pe mine?".
Nu eram fiul duhovnicesc al sfinției sale.
*
Rânduiala capătă sens și rod duhovnicesc
înlăuntrul relației dintre preot și fiul duhovnicesc. Este o
componentă organică a vieții acesteia binecuvântate, de relație dintre părinte și fiu.
Orice părere dinafara relației referitor la rânduială și orice părere personală netrecută prin filtrul spovedaniei și ascultării - sunt ispită și formă a căderii.
*
Ascultarea și rânduiala bună încep cu
mărturisirea statornică și tot mai subțire a gândurilor.
*
Dacă îmi permiți o ultimă opinie: tocmai faptul că nu-ți iese rânduiala ar trebui să te bucure. Și să fii cu luare-aminte la tâlcul acestei statornice nereușite.
E treabă de duhovnic, frate!