Sustin cu toate taria si fermitatea unirea stravechilor provincii romanesti- Basarabia, nordul Bucovinei, tinutul Hertei si insula Serpilor cu Romania, am condamnat categoric politica imperialista a tarismului si 'testamentul lui Petru cel mare", am condamnat agresiunea sovietica asupra Romaniei din 1940 si ocuparea de catre URSS a Romaniei pana in anul 1958.
Insa pragmatic vorbind, dincolo de vicisitudinile istoriei si de ce a fost (asa si cu turcii daca este sa analizam ca istoric am avut nenumarate conflicte, dar astazi avem relatii foarte bune cu Republica Turca), trebuie sa privim spre viitor, iar o colaborare economica romano-rusa nu poate avea decat efecte pozitive asupra economiei romanesti, cum de altfel s-a putut in perioada 1964-1990.
La intrebarea dumnevoastra- de ce nu sunt multi cetateni romani stabiliti in Basarabia: din cauza situatiei economice dezastroase de acolo, a lipsei locurlor de munca si a salariilor foarte mici.
Da- as locui in Chisinau cu cea mai mare placere, este un oras foarte frumos (pe care am avut ocazia sa-l vizitez de nenumarate ori in anii 1987-1998, am avut si neamuri pe acolo), oamenii de acolo si basarabenii in general sunt foarte primitori, ospitalieri, etc, dar in lipsa unui loc de munca stabil acolo, evident ca nu poti locui acolo!
Dupa anii 1994-1996 si multi rusi care fusesera adusi in Basarabia pe timpul URSS si erau in putere, buni de munca, tot din cauza desfiintarii fabricilor si a lipsei locurilor de munca, au plecat din Basarabia.
Multi basarabeni prefera sa munceasca la Moscova sau Sankt Petersburg, unde oricum salariile sunt net superioare celor din Moldova.
|