Subiect: Ce e iertarea?
View Single Post
Vechi 10.11.2014, 10:03:55
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit despre iertatrea semenilor

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Cu adevărat este greu să ierți pe cel ce te-a nedreptățit. Este greu să nu te întrebi tu, nedreptățitul: ”De ce trebuie să-i iert tot eu răutatea? După ce a făcut din sufletul meu tobogan pe care a dănțuit el cu satana, tot eu sunt cel care trebuie să-l iert pe el?”. Pare absurd și chiar este. Dar aici, cred eu, se petrece minunea metanoiei creștine: să ierți până la capăt, până la capătul răbdării tale și dincolo de el. Și acum vorbesc din mine, , poate nu cu aceeași răutate, dar am greșit și eu! Și atunci, mai pot eu să-I spun Domnului diseară, ”Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri?” Va trebui să pot! Chiar va trebui să iert! Și va trebui să uit că cineva a greșit! Poate și Dumnezeu va șterge fărădelegea mea, ”că fărădelegea mea înaintea mea este pururea . . ” și altele și mai rele am făcut! Iartă-l Doamne, că eu l-am iertat și mă iartă și pe mine, nevrednicul, Te rog!
Ca sa nu mai deschid un topic nou, incerc sa ma incadrez aici.
Atunci cand gresim fata de cineva, un semen, chiar foarte apropiat ( sot, parinte, copil, frate,e tc), adica el considera ca am gresit in fata lui, facand ceva ce stiam ca nu e de acord sa facem, sau fara sa-i cerem incuviintarea in prealabil, insa noi consideram, din puctul nostru de vedere, ca am procedat corect, am facut ceea ce trebuia ( de ex am cheltuit niste bani, fara incuviintarea sotului, sau am imprumutat pe cineva).este absolut necesar, in acest context, sa ne cerem iertare de la persoana respectiva? Sau mai trebuie sa ne si spovedim, sa cerem iertare lui Dumnezeu? Ce se intampla daca persoana respectiva nu vrea sa ne ierte, nici daca se apropie vreo sarbatoare mare, Pastele sau Craciunul? Ne mai putem apropia de sfantul potir daca persoana respectiva nu ne iarta, chiar daca, repet, noi consideram ca nu am gresit, cel putin in fata lui Dumnezeu ( in fine, dreptatea noastra e o carpa lepadata, insa poate noi am facut un bine ajutand pe cineva, insa altcineva mai apropiat noua se considera nedreptatit ca nu a beneficiat el de binele acela, de exemplu)
( daca vrea cineva detalii particulare ale situatiei, pt a se lamuri mai bine, le pot dezvalui, nu e un secret, dar n vreau sa plictisesc pe nimeni. Nici macar pe duhovnicul meu nu l-as deranja cu asta, desi tare mi-ar fi folosit parerea d-lui )

Last edited by fallen; 10.11.2014 at 10:07:44.
Reply With Quote