View Single Post
Vechi 13.11.2014, 17:40:09
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlbertX Vezi mesajul
Catalin, de HRONOGRAF ai auzit ?
"Set întru răpirea sa de îngerul a văzut așezarea făpturii celei de Sus, frumusețea Cerului și mișcarea acelora. Alergarea soarelui și a Lunii și a stelelor, tocmirea cereștilor semne care se numesc Planete și lucrările acelea le-a cunoscut și multe lucruri nevăzute a văzut și pe cele neștiute le-a știut"
Ti-am raspuns la acest mesaj. Daca vrei, eu mai scriu inca odata.
1. Hronograful este o carte apocrifa. Exista multe carti apocrife legate de Vechiul Testament sua de Noul Testament. Apocrifa insemana ca nu este recunoscuta intre cartile canonice. De obicie sunt scrise de cineva, fara a avea o legatura cu realitatea. Din unele apocrife se iau unele date istorice sau afirmatii care se stie ca sunt adevarate. Deci ce scrie acolo se Set probabil nu s-a intamplat asa.
2. Scrie in acel pasaj de alergarea soarelui si a stelelor, adica aceeasi problema ca la pasajul biblic cand soarele a stat in loc. Si acolo era vorba de ceea ce inteleg oamenii de atunci, ce au vazut ei. In al doilea rand astronomii spun ca Soarele se misca si el cu o anumita viteza, la fel si stelele.
3. Ce legatura are Set cu astronomii antici? Asta e cea mai trasa de par. Acei astronomi erau pagani, nu stiau de Set, de cartile iudeilor, etc.
4. Ti-am mai scris ca tot in acele timpuri erau si filozofi/invatati care au sustinut heliocentrismul, doar ca stiinta celorlalti a avut mai multa trecere. Inca din 288 inainte de Hristos Alistarh din Samos descria heliocentrismul. Asta arata cat de ridicol e sa luam ca dogma ce spuneau niste invatati pagani, in detrimentul altor invatati pagani. Adica exact ce spunea sf. Vasile cel Mare.
5. Aceasta invatatura gresita este o ratacire pe care o sustineau doar catolicii. Niciodata ortodocsii nu au facut o dogma din invartirea pamantului sau din forma pamantului. Se stia ca pamantul e rotund, dar asta nu era dogma. Sa pui ca dogma geocentrismul e o ratacire, provenita din catolicism. In schimb, daca un ortodox crede ca Soarele se invarte in jurul pamantului e doar o eroare a lui, poate sa sustina si ca leul are zece picioare. Dar sa faca dogma din asta e ratacire.