Aici e bine de discutat pe situatii concrete- dar asa la modul general vorbind:
-Orice parinte (ma refer la familii normale, nu destramate) cred ca-si vrea binele pentru copilul sau. Asadar un sfat sau o parere poate fi bine venita, atata timp cat nu incearca a fi impusa de parinti.
-Insa, pe de alta parte, cred ca orice parinte trebuie sa inteleaga spiratiile, dorintele si pasiunile copiilor lor, atat pe plan profesional (meseria sau cariera aleasa, indiferent care ar fi aceea), si pe plan personal-sentimental.
Parintii trebuie sa le insufle copiilor aceea incredere in ei, pentru ca acestia sa poata deveni adulti responsabili, care sa stie ce vor in viata.
Acuma daca as fi tata, si as vedea ca fiul sau fiinca mea ar intra in anturaje dubioase, care sa il sau sa o conduca spre activitati infractionale ori antisociale, atunci ca parinte evident ca trebuie sa intervii foarte ferm, chiar cu riscul ca fiul tau sau fiica ta sa se supere pe tine.
Ca parinte nicioadata nu-i bine a-i impune copilului tau pe cine sa placa sau nu, si evident ca sunt total impotriva unor casatorii aranjate de parinti- pe criterii de avere, pozitie sociala, faima, etc. Daca insa ca parinte constati ca fiul sau fiica ta s-a incurcat cu o persoana implicata in activitati deosebit de grave (gen furturi, talharii, trafic de droguri, proxenetism, etc), atunci ca parinte evident ca nu poti fi de acord cu o astfel de relatie.
|