Model de rugăciune la Sf. Siluan Athonitul
Intr-o zi, călugării care conduceau alte ateliere l-au întrebat: „Părinte Siluan, cum se face că lucrătorii dv. lucrează așa de bine, măcar că nu-i supraveghezi, în timp ce ai noștri, pe care nu-i pierdem din ochi, încearcă tot timpul să ne înșele?".
Părintele Siluan a răspuns: „Nu știu. Tot ce pot să vă spun este cum fac eu. Dimineața, nu intru niciodată în atelier fără să mă fi rugat pentru toți acești bravi copii; merg la ei cu inima plină de milă și de iubire și când pătrund în atelier îi iubesc atât încât lacrămi de iubire îmi inundă sufletul. Le distribui lucrul pentru timpul zilei și, hotărît fiind să mă rog pentru ei tot timpul cât va dura munca lor, mă întorc în chilie și mă rog pentru fiecare în parte. Mă așez în fața lui Dumnezeu și îi spun: „Doamne, adu-Ți aminte de Nicolae. E tânăr, abia are 20 de ani și si-a lăsat în sat soția care este mai tânără ca el și primul lor copil, îți poți închipui ce mizerie i-a silit să-i părăsească pentru că nu-i putea hrăni din munca lui? în lipsa lui veghează asupra lor. Ocrotește-i de cel rău. Lui dă-i curajul să-și termine cu bine anul aici și să se întoarcă în Rusia ca să-și regăsească pe ai lui în bucurie, cu bani destui, dar și cu curaj pentru a înfrunta greutățile"...
Putem vedea din această povestire, ce sforțare și ce luptă pretinde rugăciunea contemplativă, mila, rugăciunea activă. Părintele Siluan nu se mulțumea să spună: „Doamne, adu-ți aminte de acesta, de celălalt și încă de celălalt!"; el petrecea ore și ore rugându-se cu milă, rugându-se cu iubire, o milă și o iubire care formau un singur tot în inima lui.
|