View Single Post
Vechi 18.11.2014, 18:54:30
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de hasoj1 Vezi mesajul
Ma refer la toate celelalte seturi de reguli morale, care exista in prezent, si se aseamana cu morala biblica.
Aveti partial dreptate, in sensul ca morala nu presupune neaparat aderenta la crestinism, in schimb presupune aderenta la o baza religioasa. Morala are intotdeauna o baza religioasa, incat putem vorbi de o morala budista de exemplu.

In schimb, nu putem vorbi de o morala ateista. Asta e diferenta dintre morala si etica. Morala este mereu secundara unei religii. Etica este secundara unei filosofii. De aceea, morala este mai neschimbatoare: eu cred ca e bine asa fiindca dumnezeul meu (sau dumnezeii mei) mi-au spus ca e bine asa. Ei nu-mi spun azi una, maine alta.
Dimpotriva, etica e schimbatoare, depinzand mereu de filosofia care sta in spatele ei. Mai observam un lucru ciudat: sistemele morale care corespund unor religii foarte diferite tind sa se apropie. Spre exemplu, desi exista unele puncte de vedere fundamental diferite intre credinta catolica si credinta ortodoxa, nu putem vorbi de nicio diferenta la nivel moral. Adica, nu exista o "morala catolica" si o "morala ortodoxa". Nici chiar morala budista, de care am vorbit mai sus, nu e atat de diferita de morala crestina pe cat e credinta budista de credinta crestina.

In schimb, eticile diverg. Spre exemplu, etica utilitarista nu are nimic comun cu etica deontologica, desi ambele sunt sisteme etice non-religioase (ca orice etica).

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote