Subiect: Aproapele
View Single Post
Vechi 21.11.2014, 10:22:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul

Noi (eu si sotul) luptam de mai bine de un an sa reusim sa ne luam o locuinta, sa scapam de chirie (oricand proprietarul poate sa doreasca sa vanda sau sa ne arunce pur si simplu in strada ca vrea sa se mute el/cineva din familia lui in apartament), si uite ca n-am reusit. Bancile nu mai au fonduri, iar daca au, nu ne incadram. That's helpfull... Tatal stie ce nevoi avem, dar nu ni le aunca din cer; daca ar fi asa, atunci n-ar mai muri nimeni de foame si n-ar mai sta nimeni in strada... am avea toti satisfacute nevoile primare; dar uite-te in jurul tau, nu-i asa ca sunt oameni care nu au ce manca si oameni care nu au un acoperis deasupra capului? Iar mierea e fff scumpa, untdelemnul la fel, si multi nu-s permit nici macar laptele!? Ce sa mai zic de must si vin?!

Uite cum trebuintele primare nu sunt satisfacute tuturor de catre Tatal Ceresc. Atunci nu fiecare trebuie sa lupte ca sa si le asigure?
Corinusha, Tatal Ceresc a spus limpede: "In sudoarea fetei tale iti vei castiga painea ta!" (Gen 3:19). Iar Apostolul completeaza "cine nu munceste, nici sa nu manance" (reproducere din memorie).
Dar si oamenii isi trag singuri cu stangul in dreptul: chestia asta, cu sa ai neaparat casa ta, adica proprietatea locuintei, la scurt timp de la casatorie e o particularitate a noastra, a romanilor. Singuri, ne asiguram nefericirea. Sunt legi care-i protejeaza pe chiriasi, tot asa cum sunt legi care-i protejeaza pe proprietari. Daca lucrezi legal, adica daca aveti un contract de inchiriere si va platiti chiria la timp, atunci proprietarul nu va poate da afara decat in anumite conditii si in anumite termene. Esti sigura ca stii totul despre ce presupune un credit pentru locuinta si despre ce cheltuieli IN PLUS inseamna o locuinta proprietate personala ? Stii si ca in primii ani veti plati numai dobanzile si practic nimic din principal, astfel incat, daca vindeti locuinta la jumatatea creditului, nu veti lua jumatate din bani, ci mult mai putin ? Stii si ca, fata de ce platiti acum, veti mai avea de platit mai mult decat impozitul pe locuinta propriu-zisa, fiindca veti trece in alta categorie fiscala ? Stii si ca unele cheltuieli care cad acum in sarcina proprietarului vor cadea in sarcina voastra ? Acum nu ai nicio grija ca acoperisul e gaurit: plateste proprietarul. Vrea proprietarul sa termoizoleze locuinta ? Atunci plateste. Dar nu va mai fi asa, ci va trebui sa platiti voi insiva.

Pe urma, nimeni nu va asigura ca, in timp, valoarea proprietatii va creste, nici macar ca va ramanea aceeasi. Exista mereu situatii neprevazute. E suficient ca sa se instaleze in jur 2-3 familii cu tigani si valoarea de piata a proprietatii tale nu va scadea, ci se va prabusi. Harlem-ul a fost, odata, un mandru cartier al New-Yorkului. Dar s-a umplut de negri cu viata de gang si preturile s-au prabusit. Cumnatul meu din Orasul Victoria nu poate lua, acum, pe apartamentul lui de 3 camere nici 14 000 de euro, adica macar valoarea imbunatirilor pe care le-a adus unui apartament cumparat acum 10 ani pe 25 000 de euro. Cu credit la banca. Credit pe care urmeaza sa il plateasca oricum.
Eu insumi nu pot lua pe 1.2 hectare de pamant in Arges, cu casa batraneasca si utilitati, nici 1.5 euro pe metrul patrat, cat am dat acum 5 ani pe el. Si exemplele pot continua.

Asa ca, pana cand nu veti avea stransi macar 30 la suta din valoarea unui apartament care v-ar placea, va sfatuiesc sa nu luati credit petru locuinta. Ar fi un lucru nesabuit care i-a facut pe multi sa-si dea cu pumnii in cap. Prea tarziu pentru ei, ca tot n-au mai iesit din robia bancilor.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote