View Single Post
Vechi 21.11.2014, 12:36:57
crinrin
Guest

Implicit

Mi-am amintit ca citisem undeva cum un batran calugar din Sfantul munte Athos se prihanea pe sine ca mananca peste in post, in zilele de dezlegare. Pentru folosul nostru, al tuturor, redau mai jos din cuvintele Cuviosului Parinte Paisie Aghioritul despre Parintele Tihon - din cartea sa "Flori din gradina Maicii Domnului" (http://www.scribd.com/doc/215661226/...aicii-Domnului)

"De fiecare Crăciun, Starețul își procura un hering, ca să aibă pește pentru toate cele 12 zile vesele până la Botez. Spinarea heringului n-o arunca, ci o agăța de-o ață și atunci când era vreun praznic împărătesc sau al Maicii Domnului și era dezlegare la pește, fierbea puțină apă într-o cutie de conservă, afunda spinarea de două-trei ori în apă, ca să ia puțin miros, după care punea puțin orez. Așa făcea dezlegare și se prihănea pe sine că mănâncă și supe de pește în pustie.
Spinarea aceea o agăța iarăși în cui pentru altă dezlegare, până când se albea și atunci o arunca.
Când vedea pe oameni că se purtau față de el cu evlavie, se mâhnea și le spunea:
- Eu nu sunt pustnic, ci un pustnic mincinos.
Numai la sfârșitul său a primit să fie puțin îngrijit de oamenii ce îl iubeau în mod deosebit, ca să-i nu-i mâhnească. Când îi dădea cineva mâncare de binecuvântare, o lua, dar după aceea o dădea la bătrâneii din Kapsala. Dacă-i trimeteau bani, îi dădea unui băcan evlavios ca să cumpere pâine și s-o împartă la săraci."

.. cu referire la toate excesele din viata noastra, la toate placerile de care nu vrem sa ne lipsim, la belsugul de hrana de post cu care ne ospatam (cine se ridica de la masa fiind inca flamand?!) si nu numai.
Reply With Quote