View Single Post
Vechi 23.11.2014, 09:20:58
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Despre cunoașterea lui Dumnezeu și despre negarea Lui; sau imposibilitatea acestei negări, respectiv nebunia celui care spune: „Nu este Dumnezeu”:

Citat:
Zice Palama: „Oare făpturile te vor învăța cele despre Dumnezeu?” Ele vor spune: Da, Dumnezeu există, El e cauza noastră, El ne-a zidit. Dar taina lui Dumnezeu nu de la ele vom învăța, ci de la Dumnezeu însuși.
Despre cum putem (și suntem chemați) să transfigurăm materia:

Citat:
Iată deci ce ne spune Mântuitorul: Nebune, cum tu-ți hrănești sufletul care te înalță până la Dumnezeu numai cu mâncare și băutură? Ai de toate – toate ți le-a dăruit. Dar “ale mele”? Ce-ai strâns tu atunci în sufletul tău? Prin niște bunuri, adunate de pe o bucată de pământ (grâu, porumb ș.a.), considerându-le “ale mele” te institui în materialism. Dar dacă mângâi cu ele pe cel lipsit, pe cel flămând, pe cel în nevoie, în strigătul după ele, atunci uiți de existența acestei pacoste a lumii – care a fost și este materialismul – în lumină și iubire divină. Devii altul, e un fel de transfigurare.
Citat:
Doamne, învrednicește-mă să stric tot ce-i rău în hambarele inimii mele, să le golesc, să le curăț și să le fac vrednice de a primi bunătățile Tale! Să împart materia, banul meu, pâinea mea, un medicament al meu, cu cel care suferă. Atunci voi cunoaște în inima mea acele bunuri dumnezeiești, care-mi transfigurează făptura – darurile virtuților: credința, nădejdea, dragostea, bunătatea, pacea, răbdarea, dreptatea, înțelepciunea, înfrânarea de acest afect al meu de a mă îmbogăți. Așa, Doamne, să mă îmbogățesc, să-mi umplu jitnița făpturii mele, adică inima mea, ieșind astfel din nebunie.
Predica poate fi ascultată aici.
Reply With Quote