Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Comenteaza cele scrise in Epistola catre Galateni 5.19-24 si ia incearca un minim rationament: este inclusa pedofilia sau nu (ps: si ce face omul cu mana in intimitatea lenjeriei lui intime,ca vad ca te preocupa ideea,se incadreaza tot acolo)?
|
Nu am putut sa-ti raspund imediat ce ti-am citit postarea, insa am vazut ca te-ai descurcat onorabil la capitolul viteza :).
Am citit Epistola catre Galateni 5.19-24. Redau mai jos:
19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am și spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința,
23. Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege.
24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele.
Ciudata abordarea si pragmatismul asta selectiv, in care Dumnezeu gaseste de cuviinta ca este ncesar sa spuna ce insecte trebuie mancate si de ce insecte trebuie sa ne ferim (Leviticul 11), dar baga la categoria "diverse" acte abominabile precum pedofilia.
Dar nu voi merge pe aceasta linie. Problema cu sistemul propus este ca el nu diferentiaza intre fapte din punct de vedere moral.
Sa am "infierata" pedofilia pe aceeasi linie cu sexul oral nu e tocmai linistitor.
Sistemul propus de mine, de care radeai, face deosebiri de ordin moral intre fapte. Tii minte ca vorbeam despre rusine fata de propria-mi persoana? In cazul pedofilei as cauta sa-mi pun capat zilelor in cel mai scurt timp. Nu aceeasi atitudine as avea-o dupa traspunerea in situatia unui om care merge la la femei de moravuri usoare, spre exemplu.
Ambele fapte sunt reprobabile/imorale, insa sistemul propus de tine nu face diferente. Ce fapta este mai imorala? Masturbarea sau pedofilia? Evident, problema trebuie tratata la modul general, nu doar pe baza exemplului oferit de mine.
Ce sta la baza unui rationament care considera o actiune mai imorala decat alta? Sistemul juridic, spre exemplu, face totusi astfel de diferente. Ce sta la baza acestui sistem?
PS: momentan, consider ca singurul raspuns pertinent pe care l-am vazut in problema moralitatii vine de la domnul Ioan Cezar; la-m si apreciat la vremea respectiva.