"Ci ne izbăvește de cel rău"
Da, Doamne, să scăpăm odată! Că greu ne este aici, sub stăpânirea păcatului și a morții... Sub neputința noastră care, în ciuda oricâtor eforturi, iată, ne vădește mereu supuși căderii, mereu păcătoși, mereu neizbânditori...
Văd bine, Doamne, că sufletul meu înnegrit e cu totul împotriva Ta și Te răstignește... Văd bine că rugăciuena mea nu e curată, că faptele mele mă osândesc, că pocăința și juruința mea e doar din buze... Scoate-mă Doamne de sun stăpânirea întunericului, că eu mă sfârșesc, eu singur nu pot ieși...
Izbăvește-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, de domnia păcatului asupra mea, de mândria mea neînduplecată, de neiubirea mea pentru Tine. Izbăvește-ne de cel rău!
Uite, puterea lui lucrează în patimile mele, în iubirea mea de mine, mereu de ale mele iar pe acestea nu voiesc să le lepăd ca să te urmez. Pe acestea le țin iar pe acelea pe care ni le-ai poruncit nu le fac. Izbăvește-mă de cel rău!
Gol este sufletul meu de fapte bune înaintea Ta, îmbracă-mă în haina curăției, mai vârtos mă șterge de fărădelegea mea și de păcatul meu mă curățește. Izbăvește-ne de cel rău!
Căci umblăm prin credință și iată, îți strigăm: ajută necredinței noastre! Izbăvește-ne de cel rău!
Faptele bune, pe care ni le-ai gătit mai nainte ca să umblăm întru ele, dă-ni-le nouă astăzi, în ciuda ispitirii poftelor trupului nostru, în ciuda simțurilor și mâniei. Izbăvește-ne de cel rău!
Și pentru că în lupta noastră cu păcatul nu ne-am împotrivit încă până la sânge, nu ne-am rugat ca Tine în Ghetsimani, ci am disprețuit certarea Ta și ne-am descurajat când ne-ai mustrat: Izbăvește-ne de cel rău!
Că fără Tine nimic nu putem face, iar să căutăm mai întâi Împărăția Ta noi nu putem fără Duhul Tău, așa încât: Izbăvește-ne de cel rău!
*
... și Tu, Doamne, până când?
... Și în iad cine te va lăuda pe Tine?
... Scoală-Te, Doamne, Dumnezeul meu! Înalță-se mâna Ta! Nu uita pe săracii Tăi până în sfârșit!
Izbăvește-ne de cel rău!
*
Iar Tu, Doamne, nu depărta ajutorul Tău de la mine, spre sprijinul meu ia aminte.
Izbăvește de sabie sufletul meu și din gheara câinelui viața mea.
Izbăvește-mă din gura leului și din coarnele taurilor smerenia mea.
Izbăvește-ne de cel rău!
*
Ești mândru, Siluane, ești mândru!
Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui!
*
Izbăvește-ne de cel rău!
Cum?
Nu ne lăsa pe noi fără ajutorul Tău (să înaintăm) în ispită.
De ce Eu?
Că Tu ești Împăratul nostru, a Ta este Împărăția și Puterea și Slava
Acum și pururea și în vecii vecilor.
Și cum voi face asta?
Pâinea noastră pe Care ne-ai dat-o spre Ființă, dă-ne-o nouă astăzi!
Dar ați păcătuit, mereu.
Și ne iartă nouă păcatele noastre.
Dar voi iertați?
Precum și noi iertăm greșiților noștri.
Dar de ce Eu?
Pentru că Tu ești Tatăl nostru.
Unde?
În Ceruri și pretutindenea Ești.
Dar în voi nu sunt, inima voastră nu mă primește.
Atunci sfințească-se, prin Duhul, în inima noastră Numele Tău!
Și vină în noi Împărăția Ta
Ca noi să facem Voia Ta aici, acum, pe pământ.
AMIN!
Last edited by Ioan_Cezar; 26.11.2014 at 04:31:19.
|