Si pe acest subiect sunt limitat din pacate pt ca nivelul profesorului Jeremias ma depaseste cu mult.O sa incerc cateva scurte ganduri,modeste in raport de analiza lui.Eu am citit cartea sa ,,Rugaciunile lui Iisus" in continuarea studiului sau de referinta ,,Teologia Noului Testament".Acest ultim studiu, destul de dificil pt ca este scris la un nivel academic,m-a determinat,la finalizarea lui,sa continui cu cealalta carte,despre rugaciunile Mantuitorului.Am finalizat scurta mea incursiunea in cartile profesorului Jeremias cu ,,The Eucharistic words of Jesus" si ,,Parabolele lui Iisus".
Cu privire la cartea la care am facut referire in legatura cu cele scrise de Clement.Initial cele scrise in carte au fost articole individuale,scrise de profesor,si reunite in 1966 sub titlul ,,Abba.Studien zur neutestamentlichen Theologie und Zeitgeschichte".In engleza,cu tot cu introducere si anexe,cartea are in jur de 115-120 pagini si este structurata pe trei teme principale: Abba, Rugaciunile zilnice in viata lui Iisus si a Bisericii Primare si Rugaciunea Tatal Nostru in lumina cercetarilor moderne.Mai exista si un appendix intitulat ,,Caracteristici ale ipsissima vox Jesu".Concluziile mentionate de mine se gasesc la paginile 104-107.
In cadrul acelei analize profesorul emerit de la Gottingen analizeaza pe urmatoarea schema solicitarea ,,And let us not fall into temptation".In primul rand argumenteaza ca inca de pe vremea lui Iacov a existat eroarea ca unii sa inteleaga ca Dumnezeu duce in ispita,aspect corectat de catre Iacov in epistola sa.Apoi analizeaza intelegerea evreiasca a acestui gen de solicitare.Continua cu o scurta analiza a unui text din Tertullian care contine un citat extracanonic a lui Iisus si care subliniaza ideea ca nimeni nu poate intra in Imparatie daca nu trece si prin ispite.Apoi argumenteaza,in baza analizei termenului din greaca,ca aceasta solicitare nu se refera in principal la micile tentatii(prin acelea oricum trecem si de multe ori cadem in ele)ci la ultima si marea ispita, a cedarii in fata apostaziei finale in fata raului.Ceea ce doreste sa spuna(aici imi va fi greu sa prezint clar pt ca ar trebui sa prezint toata cartea ca sa se vada logica argumentatiei)este ca rugaciunea nu exclude solicitarea ca Dumnezeu sa ne fereasca de ispitele obisnuite dar ea indica in principal spre dorinta de a fi ferita de ultima si marea ispita,cu consecinte iremediabile:apostazia.
El considera ca atat timp cat esti constient de ceea ce spui in aceasta rugaciunea,venirea definitiva a Imparatiei atunci esti constient si de evenimentele care o vor preceda,aratarea deplina a raului,prigoana finala,uraciunea in locuri sfinte,incercarea credinciosilor de catre falsi profeti.In lumina acestor evenimente profesorul Jeremias considera ca aceea solicitarea era perceputa,mai ales in timpurile,de inceput,ca o solicitarea ca Dumnezeu sa-si instaureze definitiv Imparatia Sa si sa-i pazeasca pe credinciosi de ispita apostaziei mai puternica ca niciodata,care va preceda Parusia.Apoi mai face cateva consideratii cu privire la modul cum este redata rugaciunea in Evanghelii,incercand sa explice diferentele.Incheie considerand ca taina cuprinsa in aceasta scurta rugaciune are caracteristici ce tin de ,,sich realisierende Eschatologie".El spune ca a ales acest termen pt ca el arata ca timpul salvarii a venit,s-a implinit prin Iisus,iar o parte din consumarea finala ne este data in dar anticipat prin patrunderea prezentei lui Dumnezeu in viata credinciosilor.Cand un om intrazneste sa se roage in numele lui Iisus Tatalui Ceresc,cu incredere de copil,ca EL sa-si descopere slava si pt ca prin puterea Lui sa le dea copiilor Sai astazi si aici painea vietii si eliberarea de pacat,in mijlocul pericolului constant al esecului si apostaziei,atunci aici si acum este realizata stapanirea cereasca a lui Dumnezeu in viata copiilor Sai.
Cam in acest context analizeaza el solicitarea si ajunge la aceea concluzie cu privire la semnificatia ei principala.Din pacate prezentarea mea este mult prea scurta in raport de toata argumentatia sa,care se intinde pe mai multe capitole si analize.Eu am schematizat cumva o singura concluzie fara a prezenta toate argumentelor,ceea ce sper ca nu va afecta prea mult coerenta.Sper sa fi fost de folos,daca nu exista asemanari cu concluziile lui Clement inseamna ca am fortat eu textul.Scuze anticipate daca este cazul.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 26.11.2014 at 23:07:37.
|