Ghiveci călugăresc
Din cartea lui Radu Anton Roman - "Bucate, vinuri si obiceiuri românesti"
4-5 cartofi
1 ceapă
2 vinete mici
1 dovlecel
1 ardei capia rosu
1 telină mică
3 rosii
100 ml. ulei
5 cătei mari de usturoi
1 lingură rasă cu sare
1 morcov mare, tăiat rondele
piper
cimbru
200 ml. apă
1 lingură plină cu bulion
pătrunjel
Spălăm si curătăm de coajă toate legumele, inclusiv rosiile.
Tocăm mărunt ceapa si o punem la călit în ulei. Folosim o cratită care poate fi pusă ulterior la cuptor.
Tăiem telina bucătele, ardeiul capia fâsii si le adăugăm peste ceapă.
Dovlecelul si vinetele le tăiem cubulete si le adăugam peste restul legumelor.
Rosiile decojite le tăiem cubulete mici si le punem în cratită cu tot cu zeama lăsată. Adăugăm si morcovul crud tăiat rondele. Amestecăm si lăsăm să fiarbă.
Punem si cartofii tăiati cubulete si 3 cătei de usturoi tocati mărunt.
Presărăm sarea, piperul, cimbrul, adăugăm si cei 200 ml. apă amestecati cu lingura de bulion si punem cratita la cuptor, la 220 grade pentru 45-60 minute, fără să amestecăm.
Cu 5 minute înainte de a opri cuptorul, adăugăm restul de usturoi pisat si amestecăm usor.
Presărăm pătrunjel proaspăt tocat si servim.
|