Citat:
În prealabil postat de anita
Preotul duhovnic spune sa ne spovedim cat mai des ...
Ar mai fi si taina sfantului maslu.
|
Indiscutabil. Precum și toate celelalte - tot ce alcătuiește viața de credință, atât în planul personal al fiecăruia cât și împreună în comunitatea euharistică. Dincolo de orice îndoială că preotul spune tot ce ne este cu adevărat de folos. Dar aceasta nu exclude în nici un caz alte intervenții, specifice și necesare.
Visele urâte (coșmarurile) țin și de alte cauze care nu mai au de-a face cu viața de credință. Visele fac parte și din funcționarea biologică a omului, precum și din psihismul bazal, intim întrepătruns cu biologia noastră. Ca urmare, o tulburare a funcțiilor corpului (nu neapărat în caz de boală, ci și în perioade de creștere sau de regresie, cum e la bătrânețe) va fi corespunzător exprimată în vis, într-o formă sau alta, prilejuită de "munca visului", adică de transformările pe care psihicul nostru le realizează la întâlnirea dintre inconștient și conștiință.
De asemenea, în vis se exprimă și fenomene psihologice care iarăși nu au legătură cu viața de credință. Un copil bătut sau speriat de ceva/cineva e foarte probabil să viseze urât, iar abordarea viselor sale poate fi făcută și pe alte căi decât prin Spovedanie și Sfântul Maslu.
Trebuie așadar să facem unele distincții, impuse de natura fenomenelor și să nu luăm totul la grămadă, fără nici o deosebire.
Nici o Sfântă Taină nu poate înlocui sau rezolva, de pildă, educația precară pe care un copil o primește de la părinți sau groaza pe care un om o resimte când e terorizat de altul etc. Sunt niveluri diferite ale omenescului și cer o abordare diferențiată. Altminteri ar trebui să desființăm orice serviciu uman, orice profesie și să avem doar preoți și enoriași.
Așa cum problemele de alimentație, îmbrăcăminte, educație școlară, sănătate, construcții, conducere auto, divertisment etc., etc., etc. - nu le rezolvăm prin Sfintele Taine ci pe căile omenești cunoscute, așa și unele probleme ale vieții noastre psihice le abordăm în cadrul lor specific, pentru care există oameni pregătiți tocmai în acest sens. Nu este bine să reducem totul la un singur palier, deoarece omul funcționează la mai multe niveluri simultan, diferite ca natură, ca și calitate.
În concluzie, visele urâte pot fi împărtășite și medicului și psihologului și psihiatrului, nu numai duhovnicului. Ține de competența acestor oameni să recomande reciproc, atunci când cred de cuviință, pe unul sau altul dintre ceilalți. Așa cum se face mereu când suntem în echipă, iar nu solitari și (aparent) omnipotenți.
Din fericire de multe ori așa se și întâmplă de fapt: medicul recomandă pe psiholog, psihologul poate recomanda uneori pe psihiatru sau pe duhovnic, preotul îndrumă uneori și spre medic sau psiholog - în funcție de evaluarea pe care o face fiecare, în cadrul său de competențe specific.
Să crezi însă că tu le poți face pe toate și să ignori (desconsideri) complexitatea și diversitatea dinlăuntrul omului și din societatea umană, ce poate fi dacă nu semn de incompetență, de diletantism care, evident, nu pot aduce nici un folos omului care solicită ajutor. Între preoți și alți specialiști din diverse domenii consacrate slujirii omului e o falsă dispută/dezbinare care se cere înlocuită de duhul comunicării și al completării reciproce. Să nu neglijăm diversitatea lumii și a vieții doar pentru că există și o unitate a ei!
Eu așa cred, așa am cunoscut.