Citat:
În prealabil postat de Ioan_Cezar
........:) De obicei acest vis exprimă încetinirea funcței cardio-vasculare, normale, la trecerea în starea de somn. Cred că Mihnea Dragomir, care e medic, poate oferi mai multe detalii.
Cât privește momentul apariției visului, permite-mi să-ți amintesc că visele apar fie la trecerea de la somn la veghe (sau invers), fie în timpul somnului paradoxal, adică între două cicluri succesive ale somnului lung, de 7-8 ore (un ciclu durează aprox. 1,5-2 ore). Visele nu apar în starea de somn profund, când omul "doarme buștean" ci atunci când somnul este superficial, adică scoarța cerebrală are un activism apropiat de cel al stării de veghe, în dinamica ei sinusoidală.
Acestea se știu din numeroasele studii efectuate în institutele care studiază somnul omenesc.
La noi în țară a funcționat unul din cele mai mari centre europene (și mondiale) de studiu al somnului și viselor - clinica de la Târgu Mureș, condusă de prof. dr. Popoviciu.
*
http://psihoshop.ro/carte.php?idb=1255
"Cartea prezinta experimente de neurofiziologie care au analizat baza fiziologica a visului, metodologia cercetarii somnului uman si diverse probleme de psihologia visului, precum continutul verbal al visului, visele si creatia artistica, visele si telepatia, visele si hipnoza, visele si memoria etc.
In plus, volumul contine un capitol dedicat patologiei visului, abordand teme precum reveria si visul hipnagogice, betia de somn, paralizia de somn, crizele de pavor nocturn, cosmarurile etc."
|
Stiu ca visul apare in trecerea de la veghe la somn si invers, dar spre rusinea mea, nu stiam de centrul de studiu al somnului si viselor, desi am sudiat psihologia (e drept, prea putin ceea ce tine de vise si somn) si sunt din oras (!!!)
Vesnicele vise de dimineata cand suna soneria si visez ca suna soneria si ma trezesc ca suna soneria :)) e clar ca buna ziua ca visul apare la trecerea de la somn la veghe :) la fel si vesnicele visuri in care simt ca trebuie sa merg la baie si sa trezesc sa FUG la baie :))
Call it stupid or a superstition, dar eu, cand eram ceva mai mica, cand a fost preotul cu botezul, acesta mi-a dat o crenguta de busuioc sfintit si mi-a zis sa-l tin sub perna ca o sa ma odihnesc mai bine; ei bine, pana nu am aruncat acel busuioc am avut intruna cosmaruri, noate de noapte. Pe moment nu am corelat busuiocul cu cosmarurile, dar dupa ce au trecut luni e zile in care cosmarurile nu au mai aparut (dupa e am scapat de busuioc) am inceput sa ma gandesc. Eu si in ziua de azi consider babism punerea busuiocului sub perna ca sa...si aici sunt mai multe variante. Dar mi-am pus intr-adevar intrebari dupa acea faza. Probabil subconstientul meu a lucrat anapoda in acea perioada din vreun motiv :))