Citat:
Īn prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Cata, cred ca ai gresit mult: nu Dumnezeu Se "ocupa" cu blasfemii, ci...partenerul Sau de sah cosmic...
Daca Mihnea a avut asa o ispita, e clar ca originea ei este Jos de tot.
La mine nu prea sunt asa ispite, doar ca, in ce priveste Preasfantul Sacrament...
|
Nu cred ca te-ai prins. :) O sa intelegi exact daca citesti cu atentie si partea a doua a mesajului, citatul din Sfantul Teodor Studitul. Mai erau si alte citate din sfant, nu le-am dat pe toate: āPīinea ereticilor nici nu e trupul lui Hristosā, āĪmpartasania din mīna eretica este otrava, nu simpla pīineā. Adica nu exista "Preasfantul Sacrament" al celor din afara Bisericii, fie ei catolici, aventisti, penticostali, chiar daca s-ar numi un cult hal mai tare cult din lume. Exista doar Sfanta Impartasanie in Biserica lui Hristos. La fel cum nu sunt mai multe Biserici, exista doar o singura Biserica, asa cum si marturisim in Crez.
In plus Sfantul Teodor nici macar nu se referea la cei din afara Bisericii, ci, probabil, la iconoclasti. Daca stii, inainte de Schisma, dupa ce Papa rostise Crezul cu Filioque, rasaritenii spuneau ca apusenii si-au pierdut harul si chiar aruncau impartasania apuseana pe jos. Chiar in textul anatemei lui Humbert se reprosa rasaritenilor ca se considera singura Biserica si singurul botez, ca reboteaza pe latini.
In final un citat din Sfantul Iustin Popovici, cel care si da acele citate din sf. Teodor. "Numai īn Biserica ā īn aceasta neasemuita a-tot-taina a lui Hristos ā poate fi vorba despre Taine: fiindca Biserica Ortodoxa, ca Trup al lui Hristos, este izvorul si criteriul Tainelor si nu invers." "Biserica Ortodoxa nu īngaduie existenta altor taine īn afara de ea, nici nu le socoteste taine, pīna la venirea prin pocainta din ābisericaā eretica, adica dintr-o biserica mincinoasa īn Biserica Ortodoxa a lui Hristos. C
īta vreme cineva ramīne īn afara de Biserica, neunit cu ea prin pocainta, unul ca acesta este pentru Biserica eretic si, īn chip de neocolit,
se gaseste īn afara īmpreuna-unirii mīntuitoare."Ereziile nu sīnt Biserica si nici nu pot fi Biserica. Pentru aceea īn ele nici nu pot exista Sfinte Taine, si mai cu seama Taina Īmpartasirii ā aceasta Taina a Tainelor; fiindca tocmai Sfīnta Īmpartasire este totul si toate īn Biserica."