Citat:
În prealabil postat de mirela.t
Si până unde să meargă exemplul ăsta concret? :)
Vezi că te cam contrazici, Iustine, cu ce ziceai pe alt topic, unde eu una ziceam să facem un grup aici pe forum care să meargă acum de sărbători să facă o bucurie unor familii sărace, si ati sărit pe mine că de ce să stie unul ce face altul, etc. etc. O proastă întelegere, după părerea mea, a conceptului de a nu stii stânga ce face dreapta.
|
Pai da, am explicat si pe acel topic , cand e necesar sa ascundem faptele si cand nu.
Trebuie sa ascundem faptele atunci cand :
-avem tendinta sa le folosim pentru mandrie fata de ceilalti
-avem tendinta sa ne judecam sau marim noi insine ( de aici 'sa nu stie stanga ce face drepata"
-cand ajuta la capatarea increderii in atotvederea si atotcunoasterea lui Dumnezeu . Caci eu ascund faptele de oameni ,dar sunt constient ca Dumnezeu le vede
Dimpotriva , NU trebuie sa ascundem faptele
-Daca destainuirea lor ajuta spiritual pe cineva,fara a fi spuse insa cu mandrie . Altfel cum am mai avea atatea pilde frumoase in pateric ,cum mi se pare ca de mult ,imi dadeai chiar tu exemplul acesta
-Daca anuntarea faptelor provoaca un ajutor concret ,sau indemnul catre ajutor ,al unor nevoiasi .De exemplu colectele din Biserica
Nu trebuie sa intepretam literal Evanghelia ,ci sa intelegem exact ce a vrut sa zica
In cazul de fata ,imi mentin pozitia , ca punem in discutie niste termeni ,de dragul discutiei, fara a specifica clar la care din posibilele jertfe ne referim.
Pentru ca termenul jertfa acopera un spectru larg si deci si discutiile pot diferi de la un inteles la altul
Deci nu pentru lauda ziceam sa se dea exemple ,ci pentru mila fata de bietul creier al
celorlalti , care nu inteleg despre ce e vorba ,imbatati de atatea discutii abstracte