Nu cred ca, chiar toti tigani cersesc nemotivat . Asta ar fi rasism sa pui eticheta peste o natie. Cum sunt tigani profesori si medici,asa pot fi si cersetori tigani care cu adevarat nu au ce manca,chiar daca au incercat sa lucreze ceva . Stiu cat de greu o duc romanii in gasirea unui loc de munca , cu atat mai mult tiganii au sanse reduse de a gasi.
Dar eu nu vorbeam de un tigan ci de un tip in varsta, bine imbracat (hainele sunt ieftine la second), la care doar faptul ca cerea fiecarui trecator in parte ,avea indrazneala , m-a dus cu gandul ca asta are tupeu ,deci bea.
Apoi am realizat ca nu aveam de unde sa stiu eu ca vrea sa cumpere bautura , ca daca ma bizui doar pe mirosul meu pot pune de multe ori etichete gresite ,ca diavolul atata asteapta ,sa ne apucam sa judecam si sa ne luam dupa impresii ,ca sa ne cultive blocajul in a putea darui.
Uite nu toti suntem la fel ,sotia dlul Neagu desi i se cere de cateva ori ,nu se satura de omul respectiv ,nu se vede fraierita.
Este o anumita stare de a darui,in care inevitabil mai dai si celor care fac o meserie din asta , si o stare de analiza perpetua,in care ,la fiecare care iti cere ,te intrebi conturile cui le alimenteaza , si daca ii trebuie neaparat banii tai.
Aceasta din urma stare nu e asa benefica, pentru ca pune prea mult accentul pe ratiunea proprie ,care nu are insa date suficiente de a judeca , ci iarasi ,se bizuie pe instinct
Deci daca oricum instinctul ne calauzeszte , de ce sa nu il lasam sa zburde si in sens altruist , de a da tuturor , si sa ne luam dupa el doar in sens pesimist , gasind tot felul de cusururi fiecaruia .
Vom constata la sfarsitul vietii ca am economisit ,la un calcul aproximativ, 1 leu x 2000 zile in care am fi daruit cuiva care nu avea nevoie . Dar am pierdut capacitatea de a darui , ne-am omorat sufletul cu judecati meschine, ceea ce e o pierdere mult mai mare.
Si am pierdut astfel multe ocazii in care oameni care aveau nevoie i-am ignorant
|