Citat:
În prealabil postat de Yasmina
@Cezar
Dar ce se intampla atunci cand visam si realizam in vis ca visam?
Si de exemplu daca avem un vis urat ne comandam cand sa ne trezim/sa iesim din vis?
Iar de este un vis frumos ne"jucam"cu el,ca de la un panou de comanda?
|
Visul este o activitate (așa i se și spune "activitate onirică") la care participă întreaga persoană, corp și suflet. Tocmai de aceea în vis ne și mișcăm, uneori vorbim, râdem, plângem etc. Numai că, această activitate nu se desfășoară în parametrii obișnuiți, ai stării de veghe și conștiență. Deoarece raportul dintre principalele modalități de funcționare ale psihismului (în primul rând conștientul și inconștientul) este diferit în somn față de starea de veghe, acum (în timpul visului) conștiința este modificată.
Modificarea conștiinței se exprimă în multe feluri. În ce constă, pe scurt? În primul rând în modificarea funcțiior sale.
Funcțiile conștiinței sunt în primul rând de cunoaștere (de reflectare și creare, între anumite limite subiective, a realității) și de reglaj voluntar.
Funcția de cunoaștere este modificată în vis în sensul că noi ne putem da totuși seama de unele aspecte ale realității subiective (ne dăm seama că visăm și înregistrăm conținutul visului, luăm act de el ca la teatru, suntem deci mai mult spectatori fără a interveni efectiv ci doar bucurîndu-ne sau întristîndu-ne) și, după unii, chiar de anumite fenomene din afara noastră (dar nu din exteriorul fizic ci dinlăuntru, din lumea care se deschide prin interior, spre un fel de univers paralel cu cel fizic, exterior). Însă această cunoaștere e caracterizată de unele exagerări, deformări asemănătoare cu lumea imaginației. De aceea, când revenim la starea de conștiință, sesizăm că întâmplările din vis par mai degrabă de domeniul miraculosului și al incredibilului decât din domeniul numit de noi realitate. Nu doar imperfecta stare de funcționare a conștiinței e responsabilă de aceste denaturări uneori spectaculoase, ci și faptul că funcția de reglaj a conștiinței slăbește și astfel capătă pregnanță viața noastră afectivă, dorințele, precum și lumea pusiunilor instinctuale și alte formațiuni motivaționale.
Ar fi multe de spus, iar eu aici doar am schițat, pe alocuri un pic cam simplist, cred, forțat de împrejurări. Îmi cer iertare dar subiectul e vast și nu știu cum să punctez fără riscul de a ciopârți, de fapt...
*
Avem o anumită capacitate de a opri sau susține derularea visului, cam cum am avea o telecomandă care ne permite, după unele insistențe, să schimbăm în sfârșit canalul. Dar cel care comandă visul este inconștientul, nu conștientul. Puterea de a conduce visul crește pe măsură ce inconștientul își termină manifestarea. Când se retrage el, reintră în scenă conștientul. Comanda nu poate aparține simultan ambelor modalități de funcționare, una fiind mereu conducătoare iar cealaltă colorînd doar, influențînd mai mult sau mai puțin dar niciodată hotărînd. De fapt, rolul de conducător al inconștientului este atât de clar în vis încât Freud nu se sfia să numească visul "o manifestare autonomă a inconștientului".
*
Legat de inconștient aș dori să punctez o diferență importantă între marii psihanaliști din perioada clasică.
Freud vedea inconștientul doar ca depozit de frustrări și conflicte. Un fel de ladă de gunoi dar cu încărcătură atomică. Îi găsea însă valențe imense pentru autocunoaștere și autoreglare și folosea visul pe care îl interpreta, găsind că visul e "calea regală spre inconștient". Analizînd visele, Freud (care era un raționalist convins) a vindecat mulți nevrotici și a adus o claritate specifică raționalismului în perimetrul căreia viața putea să continue mai puțin tulbure și întortocheat. Însă aceste clarificări aveau să fie considerate de unii, printre care Jung, o ciopârțire a omului, o sărăcire.
Jung îl completează pe Freud, găsind că inconștientul nu are doar un conținut negativ și morbid ci că e izvorul unei imense energii spirituale și creative. Analiza viselor, prin metoda asocierilor libere mai ales, tindea la Jung să pună pe om în contact cu această inepuizabilă energie nobilă, creatoare și eliberatoare. Jung nu vedea complet pe om decât dacă se întregea (o adevărata re-ligere) prin conectarea la inconștientul personal și colectiv.
Adler găsește că în inconștient se află resurse imense pentru dezvoltare. El aduce în discuție fenomenul de compensare (azi important mai ales în defectologie) arătînd că stă în sarcina educatorului să conducă procesul de compensare a unui complex de inferioritate pe căi pozitive (un exemplu ar fi bâlbâitul Democrit, devenit marele orator al Antichității sau nevăzătorul Homer).