View Single Post
Vechi 15.12.2014, 23:41:26
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Intrebarea pusa o fi parand ea simpla, dar, in realitate, e deosebit de complexa. Nu stim prea multe lucruri, ca sa ne putem pronunta in cunostinta de cauza.

Ca regula generala, intr-o familie crestina nu se umbla cu ascunzisuri. Dupa cum nu se umbla nici cu "parintii tai" si "parintii mei". Lipsesc elemente cheie pentru a putea da un raspuns: care a fost intelegerea initiala ? Ea contribuie la fondul comun ? Toti banii se duc in fondul comun, sau are fiecare un "ban de buzunar" ? Si inca multe altele.

Sfatul pe care l-am dat mereu tinerelor familii, referitor la administrarea banilor este sa existe un fond comun (orientativ: trei sferturi din castigurile fiecaruia) pentru cheltuielile comune: casa si intretinerea ei, masa, cheltuieli legate de copii, concedii, biserica, eventual (dar nu neaparat) investitiile pe termen mai lung. Tot la cheltuieli comune ar trebui sa intre si ajutorarea parintilor. Aici nu merge cu "parintii tai" si "parintii mei". Nu cumva scria in invitatiile de la nunta ca cele doua familii se unesc ? Eu am luat-o pe sotia mea de nevasta fiindca mi-a placut, dar, odata cu ea am luat la pachet o intreaga familie, din care acum toti sunt ai nostri.

Ne ramane fiecaruia un sfert din venituri pentru cheltuieli in care avem completa libertate. Altfel, ar fi un permanent scandal. Asta ma ajuta enorm, fiindca nu ma mai enervez cand nevasta-mea isi cumpara o noua poseta, uneori saptamanal, la concurenta cu Regina Angliei. O face din banii ei. Nici ea nu se enerveaza cand eu fac ce imi place, de exemplu cumpar o cutie de tutun de pipa oriental. Care costa cam cat o poseta. Sau ca ajut misiunile Bisericii din Orientul Mijlociu, unde ea nici n-a auzit sa fie vreo problema cu crestinii.

O buna intelegere, preferabil initiala, adica la inceputul casatoriei, e un lucru esential. Intelegerile pot imbraca diferite chipuri si se mai pot schimba pe parcurs, de exemplu daca apar diferente foarte mari de venituri. Dar cateva principii trebuie sa fie bine stabilite si sa ramana invariabile. Acestea ar fi existenta unui fond personal, fie macar din nevoi psihologice. Si faptul ca parintii unuia sunt parintii amandurora, ca membri eminenti ai noii familii crestine.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote