În anii trecuți, când lucram ca psiholog consilier și aveam aproape zilnic câte un client sau mai mulți (de pildă lucram cu grupuri) mi s-a întâmplat să fiu solicitat pentru interpretarea unui vis.
Ca simplă notă informativă, ca să vedeți cei care sunteți interesați cam ce fel de solicitări primesc psihologii, mi s-au cerut lucruri precum:
1) să precizez, unei tinere, dacă îngerul pe care l-a văzut pe fereastră era de la Dumnezeu sau era demon; desigur era exclus, pentru acea tânără, să fi fost vorba despre o iluzie vizuală sau chiar despre o halucinație...
2) să ajut la contactarea unui personaj care o vizita pe o doamnă, o prezență nocturnă pe care doar o simțea, zicea doamna, dar încă nu reușise să dialogheze cu ea;
3) să explic de ce, atunci când adormea, o fată era zguduită cu tot cu pat de o prezență întunecată, de ce visa că e violată de un demon în timpul visului, de ce se auzeau pocnituri și pârâituri în casă etc;
4) să duc prin hipnoză un om în viețile anterioare, întrucât omul acela era convins că necazurile cu soția și cu serviciul sunt urmarea unor greșeli din viețile anterioare;
5) să îl învăț pe un student repetent cum să își controleze visul așa încât din coșmar să se transforme în vis cu happy-end;
6) să îl asigur pe un creștin dintr-o confesiune pe care nu mi-o mai amintesc acum, că vocea care îi vorbise în baie, într-o zi la serviciu, voce care îi ceruse inima, era un înger al Domnului; dovadă că atunci când vocea îi spunea că se mărește lumea el se făcea mic cât un greiere iar când vocea îi spunea că lumea se micșorează el se mărea în așa măsură încât putea sufla în becul de la stâlpul de telegraf... Desigur, după externarea din serviciul de psihiatrie de unde venise pentru consiliere psihologică, bunii lui frați de "credință" îl asigurau că medicii și psihologul îl mint, că noi suntem necredincioși și că evident el era un ales al Domnului și că mult păcătuiește că nu îi dăruiește inima vocii aceleia... Înțelegeți cum devine treaba?
7) să îl asigur pe un visător că, așa cum îi spusese o vrăjitoare din Craiova, el are puteri paranormale și că prin vis primește porunci dumnezeiești ca să conducă lumea spre bine și fericire maximă...
8) să scap din lanțurile bolii o fetiță care O visa noapte de noapte pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu (părinții acestei fetițe sunt medici, atei convinși); ei considerau că fetița s-a îmbolnăvit, mie nu mi se părea decât că văd o fetiță tristă, chinuită de spaimele iraționale ale părinților ei;
9) să explic unei domnișoare că experiențele ei de așazisă ieșire din corp și de plutit pe sub tavan, atât în starea de veghe cât și în vis, au altă explicație, poate, decât că o răpește când diavolul când Sfântul Duh, după cum credea fata...
Eu sunt atât de mic și neputincios, firește că nu am putut face față unor solicitări atât de mari.
Pentru toate acestea urma, însă, dacă "reușeam" să satisfac cerințele clienților, să primesc bani mulți sau binecuvântări...
Inutil să explic aici despre ce era vorba de fapt. Și desigur e inutil să descriu câtă muncă de lămurire am avut de dus (aproape în totalitate fără folos) cu acești oameni cărora căutam să le explic în ce constă de fapt consilierea psihologică și cum ar trebui să decurgă de fapt o discuție folositoare cu un psi. Ei o țineau una și bună, iar când nu le satisfăceam dorințele fie se înfuriau, fie mă acuzau liniștit că sunt șarlatan, fie mă priveau de sus, fie plecau și nu mai dădeau nici un fel de semn... Iar eu firește că îmi făceam griji pentru ei, avînd motivele mele...
Acești oameni erau educați de Formula As și de broșurelele de la soioasele tarabe de maidan care ne "informează" despre paranormal, parapsihologie etc., precum și de posturile TV cu oameni ca Oreste. Aveau deasemenea buni consilieri în familie, prin oraș, ba chiar și prin comunitatea eclesială... Nu am putut să lucrez cu ei, m-am declarat neputincios, deși am făcut tot posibilul să intru într-o relație care să ducă la un plus de liniștire a minții, de cumințenie a duhului, de analiză ceva mai rațională a întâmplărilor vieții și, desigur, la un plus de viață de credință înlăuntrul Bisericii sub îndrumarea unui preot duhovnic (Spovedanie, Maslu, Liturghie etc.). Acești oameni nu voiau să audă de așa ceva, ei țineau la ale lor... Îmi recunosc neputința de a îi ajuta în vreun fel.
Iată ce piedici întâmpină psihologii atunci când vor să se pună în slujba semenilor, iată ce așteptări au oamenii de la psihologi, iată și cam ce fel de oameni solicită pe preoți și pentru ce fel de "probleme". Sper să înțelegi cum e cu lipsa de educație sufletească, cu superstițiile, cu civilizația și cultura românilor (nu-i vorbă, astfel de duhuri bântuie prin întreaga lume), cu boala minții, cu ignoranța, cu frustrările, cu indisciplina mintală, cu, dacă vreți, ispitele diavolești. Nu-i de glumit, sper că sunteți de acord.
|