Încerc să pledez acum pentru poziția exprimată de Părintele Cleopa. o voi face în felul meu, ca psiholog, și nădăjduiesc că Părintele va încuviința explicația mea.
Să ne imaginăm că un om are un vis urât, în care apare ca personaj central al visului, acolo în desășurarea dramatică a evenimentelor onirice, o persoană semnificativă (de pildă soția).
Atunci când se trezește din vis, acest om va avea de cugetat asupra visului: ce-o fi asta? ce-o însemna oare? ce să cred acum? ce am de făcut? ș.a.m.d.
Răspunsul la aceste întrebări și la multe alte reacții ale minții conștiente după ieșirea din somn și din vis, depinde de o mulțime de factori.
Mă voi referi doar la tipul de personalitate al celui care interpretează visul (deși înlăuntrul aceluiași tip de personalitate sunt mari variații, depinzînd de vârstă, sex, educație, antecedente, diverse tulburări asociate, situație socio-economică etc. Și desigur de viața de credință a persoanei respective.)
Pot spune așa:
1) un anxios își va face imediat mulțime de griji, va intra în panică, se va repezi la punga cu medicamente, va căpăta certitudinea că viitorului lui e amenințat cu moartea și distrugerea, va da fuga la prima secție de poliție, la avocați, la spital... Sau se va gândi la toate acestea, conform tendinței lui anxiogene de a catastrofiza totul, cu atât mai mult un mesaj atât de lipicios afectiv cum e cel pe care îl simțim la trezirea din vis;
2) un depresiv va găsi motiv să își repete iarăși că totul e în zadar, că știa el, că viața nu are sens, că asta e- nu a avut noroc, că singura soluție e moartea; și, probabil, va căuta iar prin punga cu medicamente, tentat să ia un pumn de pastile și să termine odată cu totul... Sau se va îmbîta criță, amestecînd antidepresivele cu vinul sau cu vodka ori cu ce o avea sărmanul prin debara...
3) un om cu personalitate de tip schizoid sau schizotipal va încep să elaboreze toto felul de viziuni bizare, va reveni la tema cu extratereștrii, cu energiile subtile, cu controlul minții de la distanță (fie și prin plomba pusă de dentist unde sigur lucrează un cip), cu agenturile secrete, cu conspirația dimprejurul țării, Bisericii, universului...
4) un paranoid, va găsi motiv să acuze pe soție sau pe alții de persecuție sistematică împotriva lui, de sabotare a intereselor personale, familiale, naționale, eclesiale etc.
5) un histrionic va face o întreagă poveste spumoasă, o va publica la un ziar de mare tiraj și va face rost de o invitație la Oreste (ori la o emisiune asemănătoare) pentru a fi în centrul universului cu mica lui spumă extraordinară, fantastică domle, uluitoare, nemaipomenită...
6) un narcisic va elabora cu mândrie povestea sa nocturnă și, cu oarecare dispreț față de prostul care desigur nu îi înțelege noblețea și valoarea excepțională va da câteva firimituri din vis psihologului lui personal, pe care îl plătește gras, așa cum numai un buric al pământului își permite; preotului îi va spune că a avut un vis deosebit dar că nu vrea să îl ispitească și preferă să îl treacă sub tăcere dar îl asigură că e bine, foarte bine...
7) un borderline se va agita cumplit, va fuhi în cazinou, la păcănele, în bordel sau în crâșmă, tulburat foarte;
8) un antisocial te va bate măr pe motiv că te-ai uitat urât la el sau că nu i-ai tâlmăcit visul cum voia mușchiul lui de cuțitar forțos;
9) un evitant va amâna să își povestească visul, din neîncredere și va privi cu și mai multă suspiciune la persoana visată... sau va puncta prompt, printr-un mic episod depresiv.
Vedeți, așadar, că e mai prudent să lăsăm visele pe mâna preotului și/sau a psihologului și să nu ne muncim noi cu ele. Mai bine ne vedem de ale noastre, cu pace și cu duh de pocăință.
Doamne ajută!
|