View Single Post
Vechi 18.12.2014, 16:49:42
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

@catalin - exact asta ma chinui sa explic si eu. Multi parinti nu sunt practicanti, sau sunt ateisti, impotriva bisericii, a credintei etc. De unde sa invete copii daca de la ei nu, de la scoala nu? Si adultii au nevoie de catehizare!!!

@Cristian R - da, am citit catehism si nu numai unul. Sunt putine lucruri acolo. Prea putine. Sunt multe intrebari si reguli pe care nu le gasesti nicaieri. De ex. cu sarbatorile cu cruce neagra, rosie. Spal la cruce neagra sau, de ce unul este cu negru si altul cu rosu, sau altul deloc. Reguli legate de post, ajunare, impartasit, spovedit, slujbe diverse etc., femeia in biserica, casatoritii. Fiecare (inclusiv preot sau monah) le vede altfel.

La restul explicatiilor date de tine am probleme.
Problema grava la filozof si la copil este ca filozoful daca ii spui copilareste, clar si concis, nu pateste nimic.
Dar pe copil sau ala care nu poate intelege tehnic (asa ca mine) l-ai pierdut cu filozofii, cu riscul ca poate sa si fuga de credinta.

Concret la exemplu: tu stii sa spui de ce la noi ortodocsii nu exista ieslea langa brad? Scena Nasterii Domnului?
Uite, mama mea asa mi-a povestit de Nasterea Domnului, fix povestea frumoasa si fara simboluri. Asa le stiu si din colinde. Sunt atat de frumoase in simplitatea asta a lor. Hai sa le lasam asa!

Te rog eu frumos nu veni si tu cu : ieslea este si Iisus si o mancam la Sf. Impartasanie. Chiar ma superi, ca inseamna ca chiar nu intelegi nimic din problemele noastre.

Imi este suficient de complicata filozofia cu painea si vinul care sunt trupul si sangele lui, dar de fapt nu sunt nici paine si nici vin, dar de fapt sunt si etc.
Eu una stiu ce inseamna ca simbol Sf. Impartasanie si atat: trupul si sangele lui Iisus in forma de paine si vin care se sfintesc la Sf. Liturghie si Proscomidie.
Mai mult nu pot. Crede-ma. Nu mai spun de simbolistica mortii care este viata si ce vom fi noi.
Si Iisus este pentru mine Iisus in Treimea lui. Logos si Miel si pelican si mai stiu eu, este deja prea mult pentru mine.
Nu stiu daca este mult sau putin ce pricep eu, dar macar asta daca am pricepe toti.