Iata ca a fost publicat pe site un articol care face lumina in aceasta discutie, probabil ca raspuns chiar la discutia noastra.
http://www.crestinortodox.ro/Maica_Domnului_in_Sfanta_Scriptura-254-20219.html
Cateva dintre argumentele de acolo le-am adus si eu, dar am aflat si multe altele. De exemplu, eram in eroare crezand si eu ca Maria a fost casatorita cu Iosif si a ramas vaduva inainte de moartea lui Iisus pe cruce. De fapt, nici nu a fost casatorita, ci doar logodita (probabil tocmai pentru a putea ramane fecioara pururea), ceea ce explica de ce Iisus a dat-o in grija lui Ioan inainte sa moara.
In plus, credeam ca Maria lui Cleopa, mama celor patru "frati" - Iacov, Iosi, Simion si Iuda, a fost sora Maicii Domnului, si cand colo si ea a fost de fapt verisoara sa, Maica Domnului fiind singura la parinti.
Dar proportiile cu adevarat monumentale ale gafei sectante privind pe Maica Domnului, sunt date de faptul ca doi dintre presupusii "frati" ai lui Iisus, in realitate au scris fiecare cate o epistola, texte incluse in Noul Testament si din care nu reiese catusi de putin ca ar fi fratii de sange ai lui Iisus. Anume, Iacov si Iuda.
Eu cred ca aceasta gafa isi are originea nu neaparat in rea vointa, cat in cunostinte superficiale si in tendinta de a contesta tot ce tinea de adevarul stabilit de biserica. Cred ca in mare parte, cei care au cazut in aceasta eroare, au cazut de fapt in eroarea de a confunda doctrina si adevarul biblic sustinut de biserica, cu insasi biserica pe care o contestau, mai mult sau mai putin justificat. Dar daca biserica - ortodoxa sau catolica - au anumite probleme, asta nu inseamna ca ceea ce sustin ele este fals. Am mai scris pe acest forum ca ar trebui sa distingem ortodoxia de ortodocsi.
Faptul ca multi ortodocsi au un comportament mai mult sau mai putin discutabil, nu invalideaza nicidecum ortodoxia. Cred ca asta nu au inteles cei care au lansat initial aceste blasfemii.