Citat:
Si un articol de pe ortodoxiatinerilor: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/tin...-frumoasa.html
Citez: "N-aș vrea să intru în conflict cu nimeni și nici să par extremist dar pe cât e de frumoasă povestea cu Moș Crăciun, și pe cât e de captivantă pentru copii, este totuși o minciună. Și pe cât de frumoasă ar fi o minciună și oricât bine s-ar face în numele acestei minciuni, tot minciună rămâne, și va avea până la urmă un efect negativ, și va afecta pe copii și pe oameni.
Cum aș putea eu oare să-mi mint copilul și să-i spun că vine Moș Crăciun, când nu vine?
De ce să-i invetez o poveste în loc să-i spun că eu și mami i-am adus cadourile cu mare dragoste și să-i spunem că o iubim mult!
De ce să ne ascundem în spatele ideii de Moș Crăciun? ...
Voi încerca să leg acest sentiment de chiar Cel care l-a lăsat în ei, de Dumnezeu, și nu de o minciună."
|
In primul rand pentru ca Mos Craciun este o expresie a luminii dumnezeiesti.
Pentru ca astfel, o zi din cele 365, le putem insufla ideea ca o bunatate minunata, feerica, poate veni de sus, de dincolo de lume.
Chiar daca Mos Craciun nu exista in carne si oase, exista ca simbol. Poarta o anumita lumina din Adevar, cea a generozitatii si bunatatii.
Exista o mare diferenta mare intre falsitate si simbol, intre minciuna amagitoare si sens virtuos.
Mos Craciun nu este un fals, care induce in eroare.
Simbolul virtuos poate imbraca miriade de forme. Si nu avem nicio problema cu aspectul sau conventional atunci cand ii intuim sensul profund.
Simbolurile sunt aripile mintii.
Daca expresiile simbol ale virtutilor (care toate sunt emanate din Dumnezeu) sunt nerealitati amagitoare atunci nu ar mai trebui spusa copiilor nicio poveste. Iar adultilor nicio parabola.
Pentru ca fiecare poveste, de fapt, este ireala.
De ce sa ne ascundem in spatele irealitatilor din basme?
De ce sa mai spunem basme copiilor?
Spunem basme copiilor pentru ca simbolurile sunt usor inteligibile si lucreaza in inima lor virtutea, capacitatea de a diferentia binele de rau.
Toate icoanele si toti sfintii sunt in fapt tot expresii ale dumnezeirii. Sunt doar purtatori de Lumina, nu Lumina insasi. Parabola sau basmul daruiesc si ele Lumina in chipul intelegerii.
-------
In al doilea rand, copiilor carora li se spune ca Mos Craciun este doar o nascocire de marketing vor fi lipsiti de bucuria care izvoraste din adancul povestii, de feeria fulgilor de zapada si a globurilor de iarna.
--------
In al treilea rand ii vor privi cu superioritate pe ceilalti copii, pentru ca sunt creduli, pentru ca ceilalti cred intr-o minciuna. Poate ii vor lua si in ras.
---------
Sa lasam copilaria sa se bucure de poveste.
Sa lasam povestea sa le umple inima. Caci foarte repede va trece.
Si atunci infometati dupa feeria copilariei vor cauta feeria Lui Dumnezeu.