Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, la Catedrala Patriarhală a fost săvârșită ieri o slujbă de pomenire pentru eroii revoluționari căzuți pentru libertatea, credința și demnitatea poporului român. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În toate locașurile de cult ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase luni, 22 decembrie, clopotele și au fost oficiate slujbe de pomenire a eroilor din București și din alte localități ale țării, care în urmă cu 25 de ani s-au jertfit pentru neam, credință și țară. La Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit la finalul slujbei o cuvântare în care a elogiat persoanele care s-au distins prin vitejie și curaj la Revoluția din 1989. „Acest moment ne aduce aminte de jertfa unor tineri, dar și a unor oameni maturi, care au ieșit pe străzile Bucureștilor, la Timișoara și în alte locuri, strigând și cântând «Cu noi este Dumnezeu!», sau «Murim și vom fi liberi!». Această libertate pe care am dobândit-o după mai mulți ani de presiuni politice s-a plătit cu sângele acestor eroi. M-am gândit în timpul acestor momente pe care le închinăm eroilor Revoluției din 1989 la întâlnirea pe care Mântuitorul a avut-o cu un tânăr, care s-a apropiat de El și L-a întrebat, ce să facă pentru a trăi veșnic. Asemenea acestui tânăr cu dor de veșnicie au existat și atunci, în decembrie 1989, mulți tineri care doreau să trăiască veșnic. Au dobândit veșnicia prin jertfa pe care au făcut-o, prin curajul mărturisirii, prin rugăciunile pe care le-au rostit înainte de moarte. Ei nu au studiat religia în școală, ci au învățat doar în familiile lor, de la mamele și bunicile lor, rugăciunile și învățătura Bisericii. Și poate că prima rodire a acestei jertfe, poate cea mai importantă sau printre cele mai importante, a fost tocmai posibilitatea pe care au avut-o copiii și tinerii din această țară să învețe în școală despre Dumnezeu; au avut acest privilegiu de a învăța începând cu clasele primare învățătura Bisericii“, a subliniat Preasfinția Sa.
În București, au mai fost oficiate în aceste zile slujbe de pomenire a eroilor din decembrie 1989 la troița din Cimitirul Eroilor Tineri, troițele de la Piața Universității și Piața Romană, Monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluției, Radio, Televiziune, Monumentul Eroilor Jandarmi - Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni etc.
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|