View Single Post
Vechi 24.12.2014, 20:41:57
TINERI PENTRU ROMANIA's Avatar
TINERI PENTRU ROMANIA TINERI PENTRU ROMANIA is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.08.2010
Locație: Mai multe localități
Religia: Ortodox
Implicit

BRADUL
de Hans Christian Andersen

=PARTEA A TREIA=

Cei mici se învârteau prin salon cu jucăriile în brațe, nimeni nu-i mai dădea atenție bradului nostru, cu excepția unei bone bătrâne, care arunca câte o privire ici și colo printre ramuri ca să vadă dacă nu au fost uitate vreo smochină sau vreun măr.

- O poveste! strigau copiii împingând spre copac un bătrânel pântecos. El se așeză chiar sub pom.
- Așa stăm lângă verdeață și bradul va avea și el interesul să ne asculte, dar nu voi spune decât o poveste. O vreți pe cea a lui Ived-Aved sau pe cea a lui Dump-Mototolul care a căzut pe scări dar a reușit totuși să ia tronul și să se însoare cu prințesa?

Omul spuse povestea lui Dump-Mototolul. Copiii bătură din palme. Voiau și povestea lui Ived-Aved, dar nu avură parte decât una. Bradul a ascultat liniștit.

„Da, da, iată cum merg lucrurile în lume”, gândi el. Credea că povestea era adevărată, pentru că omul care o povestise era elegant.
- Da, da, nu se știe niciodată! Poate voi cădea și eu pe scări și mă voi însura cu o prințesă.
Era bucuros gândindu-se că a doua zi va fi din nou împodobit cu lumini și jucării, cu aur și fructe. A stat nemișcat și gânditor toată noaptea.

Dimineața, un valet și o cameristă intrară.
- Reîncepe sărbătoarea! gândi copacul. Dar ei îl duseră în pod și-l abandonară acolo într-un colț întunecat,.
- Ce înseamnă asta? Ce-o să fac aici?
Se sprijini de perete gândindu-se. Avu mult timp de gândire, pentru că zilele și nopțile treceau fără să vină nimeni acolo sus și când, în sfârșit, veni cineva, a fost doar ca să lase câteva cutii mari într-un colț. Ele ascundeau copacul complet. Să fi fost uitat cu totul?

„E iarnă acum, afară, gândi el. Pământul e tare și acoperit de zăpadă. Nu m-ar putea planta. Fără îndoială pentru aceasta trebuie să rămân la adăpost până la primăvară. Cât e de înțelept, oamenii sunt neîndoielnic buni! Numai de nu ar fi atât de întuneric și de nu aș fi atât de singur! Nici măcar un iepuraș. Era vesel, acolo, în pădure, când pe covorul de zăpadă iepurele trecea țopăind sau chiar când sărea peste mine. Dar pe atunci nu-mi plăcea asta. Ce singurătate teribilă aici.”

„Chiț! Chiț!” făcură doi șoricei. Ei mirosiră bradul și scotociră printre ramurile sale.
- E teribil de frig, spuse unul dintre șoricei. Altfel ar fi bine aici, nu-i așa, bătrâne brad?
- Nu sunt bătrân deloc, răspunse bradul. Mulți alții sunt mai bătrâni ca mine.
- De unde vii, întrebă șoarecele și ce ne poți povesti?

Erau teribil de curioși.
- Vorbește-ne de locul cel mai frumos de pe pământ. Ai fost acolo? Ai fost în dulapul cu mâncare?
- Nu, spuse copacul, dar știu pădurea unde strălucește soarele, unde păsările cântă.
Și vorbi de copilăria sa. Șoriceii nu mai auziseră așa ceva. Erau numai urechi.
- Ai văzut câte ceva! Cât ai fost de fericit!
- Eu! spuse bradul gândindu-se la ce povestea. Da, în fond, era foarte plăcut.