View Single Post
Vechi 26.12.2014, 01:59:55
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
După ce te-am citit am înțeles mai bine de ce fostul meu duhovnic îi asigura pe copii că Moș Crăciun există.
Cristian, cred că fostul tău duhovnic înțelesese foarte bine că pe copii nu îi ajuți cu brutalitatea (fie ea și a sincerității adultului) ci, respectînd specificul lumii lor, îi ajuți să își depășească limitele oferindu-le noi temeiuri și noi orizonturi, mai cuprinzătoare.
Nici Hristos nu a desființat pe toate cele vechi ci, lăsîndu-le acolo unde erau, a deschis o perspectivă de care unii s-au folosit. Domnul a trecut pe om la alt nivel fără a zdrobi omul.
Poate că și noi vom începe să pricepem că un copil nu va crește mare omorînd în el însuși pe cel mic. Ci depășindu-l, cu răbdare și cu ajutor potrivit.

P.S. Mi s-a întâmplat de mai multe ori în ultimii ani să văd diferența între două feluri de profesori, antrenori, medici și duhovnici. Am avut câteva experiențe repetate, pe aceeași linie.
Iată ce am constatat:
a) cei competenți și cu adevărat folositori nu critică pe cei dinaintea lor (antrenorul nou nu critică pe cel vechi, de exemplu) ci, preluînd ce funcționează din ce s-a lucrat deja, construiesc mai departe depășind achizițiile precedente și orientînd spre niveluri superioare ca noblețe și eficiență;
b) incompetenții au ca prim gest, unul care îi clasifică de la sine, tocmai criticarea predecesorilor. Un medic prost se va repezi să spună că medicul dinainte a stricat totul și că ar fi trebuit să vii de la început la el, la așazisul medic bun.
Raportat acum la copilărie și la miturile ei, eu cred că un bun educator, cu atât mai mult unul creștin, nu se va repezi să desființeze lumea copilului ci, introducîndu-l treptat în alt fel de activități și semnificații, va orienta treptat pe copil într-o lume sufletească mai nobilă și cât mai apropiată de Dumnezeu. Eu așa cred că funcționează o dezvrăjire și o maturizare firească, fără spasme și noduri.
Reply With Quote