Citat:
În prealabil postat de CristianR
Chiar mai demult, cred, în secolul XIX. Dar nu mai știu unde am citit: poate la Sf. Teofan Zăvorâtul sau Sf. Ioan din Kronstadt ori la scriitorii ruși din epocă, iar la noi mi se pare că la Caragiale. Era un fel de datorie anuală a fiecărui creștin, ca de Paști să se spovedească și să se împărtășească. Așa le cerea Biserica. Probabil înainte se practica și mai rar.
|
Ma indoiesc ca era mai rar pe vremea lui Stefan sau a lui Brancoveanu.
Stiu ca in Romania trebuirile au inceput sa se strice dupa ce au fost inlaturati domnitorii romani, Constantin Brancoveanu fiind ultimul. Dupa au urmat fanariotii, care au facut macel, apoi Cuza care a transformat manastirile in inchisori, a confiscat averea Bisericii si a facut separatia dintre Biserica si Stat. Urmasii lui nu au fost mai breji. Au inceput sa atace Biserica Ortodoxa, sa aduca culte straine in Ro, ptr. ca de, daca erau din Vest erau automat superioare. Apoi, ideile comuniste nu au inceput cu URSS si nici cu Marx. Uitam ca Romania e condusa de straini de 300 de ani.
Oricum, deasa impartasanie nu a aparut recent. Se stie ca in primele veacuri,crestinii se impartaseau zilnic, chiar si dupa ce au iesit din catacombe.