Împărtășesc opinia dvs., apreciez ce ați scris, în întregime.
Aș voi să adaug doar un amănunt: deși nu se cunoaște aceasta de către toți (de ce oare? că nu e nici un secret), copiii trec în dezvoltarea lor mintală prin etapa numită "a gândirii magice". Cu tot ce înseamnă aceasta, nu mai detaliez că se cam știe, cel puțin în mare.
Acum însă: copilul magic dinlăuntrul nostru nu dispare nici la vârste mai înaintate. El rămâne funcțional și acoperă conduita noastră subiectivă și comportamentală (behavior) atunci când se ivește un oarecare stimul declanșator (un gând, o amintire, o imagine, un miros, un sunet, o lumină). Indiferent de vârstă, sex, religie, IQ, caracter, profesie ori experiență de viață, fiecare om poate trece imediat pe un mod de funcționare din copilul magic, dacă i se oferă un anumit stimul specific. Or, în perioada sărbătorilor, așa cum sunt ele în zilele noastre (se și spune, culmea, în media "să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de iarnă"), e foarte ușor ca un adult, iar nu doar un copil, să intre imediat în starea de funcționare a copilului magic dinlăuntrul lui. În acest caz gândește ca un copil de acea vârstă (când funcționa gândirea magică), simte ca un copil, voiește ca un copil, acționează ca un copil, crede ca un copil. Practic a devenit un copil (desconsiderînd, pentru o vreme realitatea lui de adult). Dacă nu reușește direct, se ajută cu niscaiva droguri - de la țigări și alcool, la chestii mai tari. Ați remarcat, nu?
Că se întâmplă așa eu nu am nici o îndoială. Am văzut această culisare de pe adultul realității pe copilul magic interior de prea multe ori ca să mai am vreun dubiu. Singura problemă e dacă acest fenomen de regresie infantilă este benefic sau nu, este îngrijorător în vreun plan etc. Aici de fapt ne și deosebim în opinii, noi forumiștii.
Personal eu cred că ne putem permite luxul, când și când, de a ne copilări, fie și la modul copilului magic. Doar să ne dăm seama de asta! Să fiu lucid, adică, atunci când mă las dus de "magia sărbătorilor de iarnă" și să nu mă cufund cu totul într-un mod infantil de a fi.
Frumoase sunt clipele de "magie" din jurul Crăciunului, fiecare își bucură copilul interior cu aceste prilejuri. Dar nu e nici o legătură între aceste fenomene de regresie infantilă, plăcute și alinătoare pentru psihologia omului sufletesc (cum pesemne suntem fiecare), și minunea tainelor duhovnicești care alcătuiesc Sărbătoarea Nașterii Domnului.
Putem fi copii, ok, putem fi cufundați în "magie", putem aduce pe Moșul acasă lângă brad, pe sub brad și chiar în vârful bradului, pe horn ori pe la ferestre
și totodată bine este
să ne ridicăm cugetul și toate simțămintele către Hristos,
pentru a nu rămâne doar adulți în straie de copii ci pentru a ridica până și copilul din noi în haina lui Hristos, în îmbrățișarea Lui!
|