Citat:
În prealabil postat de catalin2
In concluzie, intotdeauna crestinii s-au spovedit (chiar daca erau diferite tipuri de spovedire) inainte de a lua Sfintele Taine. Sa avem incredere in Biserica si nu in feluriti teologi moderni, unii din ei luand si unele conceptii ecumeniste. Practica impartasirii fara spovedire e probabil o influenta de la catolici.
|
În ce situație se pun cei ce se împărtășesc fără spovedanie sau călcând canonul?
Fără spovedanie, nu e bine să se împărtășească nimeni. Cineva care nu știe că trebuie să se spovedească și ajunge totuși să se împărtășească nu cred că are o vină prea mare, pentru că a făcut-o din neștiință. Se mai întâmplă și pe la noi la mănăstire… De exemplu, și la mine a venit cineva după slujbă, la spovedit, zicând: „Părinte, m-a trimis la dumneavoastră soția, care mi-a zis că de ce m-am împărtășit, că doar nu m-am spovedit…“ El n-a știut că trebuie să se spovedească și n-a știut nici ce face când s-a împărtășit. Și atunci, fiind ceva din neștiință, nu poate fi considerat păcat, ci o greșeală, deci va trebui să găsim modalitatea să-l îndrumăm să se spovedească. Și altă dată, dacă va vrea să se împărtășească, întâi să se spovedească.
Dacă nu îndeplinește canonul dat la spovedanie, omul e vinovat, dar există și situația în care omul nu poate să-și împlinească canonul. De pildă, au venit la mine la spovedit niște femei care primiseră drept canon la spovedanie să mănânce lunea, miercurea și vinerea fără ulei. Primiseră acest canon pentru că au mâncat de dulce în post, nu știu când… Dar ce se întâmplă: cel care le-a dat canonul ăsta poate că n-a săpat niciodată la cucuruz, să vadă cum e cum sapi fără să te hrănești; „Zamă mânci, zamă poți“, cum zicem noi prin Ardeal. Deci, femeile au încercat să facă ce li s-a spus și n-au putut. Și au venit la mine și mi-au zis: „Părinte, ce să facem, că nu ne putem săpa cucuruzul în condițiile astea?“ Și bineînțeles că am fost mai larg… și le-am spus: „Mâncați cu ulei, dar mâncați de post. După aceea, vă vine puterea și să vă săpați cucuruzul.“ Așadar, așa stau lucrurile referitor la canon: pot să fie și canoane pe care nu le poți împlini; n-ai condițiile, n-ai puterea să le poți împlini. Și depinde și cine îți dă canonul și ce canon îți dă. Pentru că dacă îți dă canoane pe care nici el nu le-ar putea face, atunci înseamnă că sunt mai presus de puterile tale. (Duhovnici români în dialog cu tinerii, arhim. Teofil PĂRĂIAN)