- Ce este de făcut dacă, după o cădere ȋn păcat gravă, sufletul este cuprins de deznădejde?
- Niciodată să nu deznădăjduiești ȋn milostivirea lui Dumnezeu, de orice fel de păcate ai fi legat prin iscusința diavolului, ci roagă-te cu toată inima, avȃnd nădejde de miluire, bate la ușa milostivirii lui Dumnezeu și ȋți va deschide. Eu, un păcătos preot, ȋti sunt ție exemplu: cȃt greșesc eu uneori prin lucrarea vrăjmașului, de exemplu, uneori prin ȋnvrăjbirea cu semenul meu din cine știe ce motiv, chiar dacă dintr-un lucru drept, și totul se zădărnicește, ȋl ȋntărȃt pe fratele meu și săvȃrșesc Sfintele Taine cu nevrednicie, nu printr-o nesocotire liberă, ci printr-o nepregătire și prin acțiunea diavolească, cu toate că prin părerea de rău, Dumnezeu toate le iartă, mai ales prin ȋmpărtășirea cu vrednicie cu Sfintele Taine. Lumea cerească se va sălășlui ȋn sufletul tău și ȋncet, ȋncet va fi ȋn sufletul tău, făcȃndu-te fericit. Vei uita toate revoltele, neliniștile și ȋntunecarea diavolească, vei fi un om cu totul nou, ca și cum ai ȋnvia din morți. Nu deznădăjduiți, fraților, orice păcate ați face, trebuie doar să vă pocăiți prin ȋntristarea inimii și prin smerenie! Slavă milostivirii Tale, Doamne! Slavă ȋndelung-răbdării Tale, Doamne!
- SFÂNTUL IOAN DE KRONSTADT