View Single Post
  #8  
Vechi 30.12.2014, 15:38:20
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Pentru cel care nu iubește, fie și așa omenește obișnuit, nedesăvârșit, pe proapele,
pentru omul mizantrop, urâcios, mohorât, închis în el,
pentru cel care nu are o dispoziție iubitoare bine structurată, bine așezată, dovedită fie și la nivel lumesc, la nivelul bunului simț,
pentru caracterul scârbos și manipulativ,
pentru cel în care iubirea n-a încolțit, măcar, nici în cele de jos,

am auzit că nu e recomandat să se avânte la Iubirea de Sus, din cele înalte.
Cine se avântă la călugărie, fie și cu gândul, pentru că nu s-a simțit bine între oameni, nu face decât
să se mintă pe sine, într-un mod nevrotic, făcînd din credință o perdea după care să își ascundă adevărata urîciune lăuntrică,
și să îi mintă și pe alții. De aceea, am auzit că înainte de intrarea în monahism aspiranții sunt bine cercetați și, dacă le lipsește din aluat picătura de ferment al iubirii oamenilor și omenității, sunt respinși de la călugărie.

Dorul de Dumnezeu nu este împotriva oamenilor, ci, în nenumăratele sale moduri de manifestare, se exprimă și prin tendința de a iubi pe oameni, fie și pe căi mai puțin ortodoxe și înalte.

Nu întâmplător credința noastră este nevrotică, de tip mască de apărare a unor mari defecte interioare. Cei care nu au fost capabili de un altruism sincer, ci mereu interesat, cu scop ascuns, nu sunt mlădițe bune pentru marea iubire jertfelnică a monahismului. Ziua bună se cunoaște de dimineață. Pe o sămânță de neghină, nu poți aștepta roadele cucuruzului.

Evoluția iubirii în om este una care urmează stadiile embrionare ale oricărei dezvoltări. Embrionul acela seamănă mai întâi cu un vierme, cu un mormoloc, cu o broască, cu un porcușor, cu un iepure și mai știu eu cu ce... Abia spre sfârșitul procesului începe să capete formă și funcționare recognoscibilă ca omenească.

La fel și iubirea. Din stadiul de larvă, de mormoloc, ea devine cu anii, cu harul lui Dumnezeu, deplin și curat omenească și poartă pe om la nivelul iubirii lui Hristos, poate. Iubirea ca virtute creștină, vine din altoi. Creștinul e un om altoit. Dar nu altoim dudul, ca să mâncăm pere, nci urzica, să obținem struguri. Altoiești ca să obții ceva de soi, un om de un anumit soi, cu nădejdea că vei obține omul cu noblețe creștină, poate chiar desăvârșită.
Iubirea are multe trepte și forme. Să nu ne rușinăm de cele mai de jos, crezînd că iubirea e numai cea a sfinților desăvârșiți, a Însuși Fiului lui Dumnezeu. Concepția asta pretențioasă, năzuroasă, sclifosită și elitistă arată incapacitatea omului de a fi altceva decât un iepure pitit după lăbulețele lui fricoase, care se pretinde posesor al virtuților unui leu. Banală minciună nevrotică, oarecare mecanism de apărare al unui fricos care își închipuie că trăiește drept și are ceva bun de spus acolo unde a fost toată viața corigent.

Cei care aspiră să se călugărească pentru că nu pot pratica o relație de iubire obișnuită și astfel speră să iubească desăvârșit, se înșală cum s-au înșelat mereu. Își ascund neputința sub stindarde înalte, precum lupul și-a acoperit ghearele cu făină. dar mârâitul și duhoarea le răzbate de sub prafuri și vopsele, oricât de bine s-ar camufla. Iar un simț duhovnicesc fin depistează pe impostor de la o poștă. Și îl ține la distanță.
Afară doar de n-o nimeri bietul om la vreo mânăstire doar cu numele, acolo unde alți bandiți ai iubirii s-au adunat spre a minți nestingheriți mai departe, dincolo de orice frică de Dumnezeu. Sunt și astfel de adunături unde găsești numai forma, iar miez deloc.
Ca să nu mai vorbesc de securiștii inflitrați în orice adunare și care, în monahismul românesc, au dus pe atâția dintre monahi la suferință mucenicească și la pieire. Sub măștile bărboase ale unor fețe bisericești, monahale, se ascund mulțime de securiști și turnători, precum știe deja poporul dreptcredincios. Dar Biserica nu au distrus-o, încă, acești bărboși (sau mai puțin bărboși) și nici nu o vor putea distruge, câtă vreme Bunul Dumnezeu va voi să o păstreze și în neamul românesc.

Last edited by Ioan_Cezar; 30.12.2014 at 15:44:04.
Reply With Quote