Cătălin, tu negi realitatea, tu negi Tradiția, tu negi o relitate vie - atâția Sfinți Părinți care au fost pentru acel altceva pe care am impresia că tu l-ai înțeles greșit. Acel altceva nu exclude spovedania (Doamne ferește!), doar că îți dă posibilitatea să te spovedești sistematic (de exemplu la 3 săptămâni sau la o lună) și să te împărtășești (mai des) cu binecunvântarea duhovnicului - doar dacă nu s-a săvârșit păcat de moarte. Acest altceva nu e pentru oricine, ci celor care au trecut de prima etapă, cea de început a penitentului.
Mai cerceteză, nu te lăsa influențat de prejudecăți. Pe lângă scrieri ți-am pus realități pe care nu le poți nega. Sunt duhovnici care sunt pentru o deasă împărtășire și care confirmă că se văd roadele. De Hristos avem nevoie tot timpul, mai ales când avem căderi și ispite. „Fără Mine nu puteți face nimic”.
Dacă vom cerceta și vom cugeta mai mult la mesajele Sfinților Părinți vom vedea că majoritatea au fost pentru o deasă împărtășire și că scopul Sfintei Liturghii este împărtășirea credincioșilor. Ne împărtășim și de cuvânt și de comuniune și de multe alte daruri prezente în Biserică, dar cel mai mare dar este a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Să cugetăm mai mult acest lucru, să ne pregătim conștiincios, nu numai înainte de a ne împărtăși, ci tot timpul să avem cugetul că urmează să ne împărtășim. Acesta să fie gândul nostru pentru veșnicie: unirea noastră cu Hristos.
Și cred că o împărtășire mai deasă ne-ar da acea trezvie care ne lipsește, ne-ar scoate din starea de "constipați" duhovnicește. Comparativ cu grecii eu așa văd: suntem niște constipați. Te duci la greci și îi vezi cât de firesc își fac o cruce, cât de firesc se mișcă în biserică, cât de firesc se împărtășesc. Noi facem cruci peste cruci, ne închinăm de parcă am fi la gimnastică încercând, chipurile, să arătăm cât de evlavioși suntem, însă pierdem sensul adevăratei evlavii și, până la urmă, sensul vieții noastre creștine.
Apoi, te rog, citește rugăciunile citite în taină de preot la Sfânta Liturghie. Cugetă la aceste rugăciuni și vezi, de fapt, pentru ce sunt ele pregătitoare. Care mai e scopul acestor rugăciuni, care mai e scopul chemării preotului?
A întoarce spatele, a ne socoti mereu nevrednici, a nu dori să fim "vrednici", părere mea, este păcat. Acum nici să ne împărtășim oricum, în orice stare. Nu! Cu discernământ, cu binecuvântarea duhovnicului. Aici poate că și duhovnicii ar trebui să lucreze mai mult la conștiința penitentului de fi într-o permanentă stare de pregătire și pocăință. Probabil că vremurile pe care le trăim și le-am trăit (cele ale comunismului) au impus această regulă pe care tu o știi și o susții, dar nu poate fi infailibilă din moment ce avem atâtea exemple din istoria Bisericii, dar și exemple contemporane.
|