Crucea ornamentată (Crosslet)
Cruce formată din patru alte cruci de dimensiuni mai reduse, ansamblul fiind o reprezentare grafică a răspândirii Evangheliei către cele patru zări ale pământului. Această versiune ornamentată este așezată pe un caroiaj care formează, la rândul său, alte patru cruci.
Crucea răsăriteană
Crucea de această formă este utilizată în special de Biserica ortodoxă rusă. Bara superioară reprezintă forma abreviată a inscripției “INRI” care a fost așezată deasupra capului lui Iisus Hristos din ordinul lui Pilat. Semnificația barei inferioare înclinate s-a pierdut în negura istoriei. Potrivit folclorului, se spune că Iisus Hristos ar fi avut un picior mai lung; sau, potrivit altei legende, că marele cutremur care s-a produs la moartea Lui a făcut să se încline crucea. O altă explicație (probabil și cea mai corectă) este aceea că, crucea înclinată este reprezentarea crucii Sfântului Andrei. Se consideră că Sfântul Andrei este cel care a introdus creștinismul în Rusia.
Crucea crenelată

Această cruce heraldică evocă crenelurile unei fortărețe sau ale unui castel, putând fi folosită în această formă ca simbol al “Bisericii militante” (biserica luptătoare, prin contrast cu biserica triumfătoare – adică toți cei care au urcat la Dumnezeu).
Crucea floare-de-crin

Asemănătoare crucii cu motiv floral (prezentată mai jos), această cruce evocă Sfânta Treime și Învierea.