Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Cătălin, tu negi realitatea, tu negi Tradiția, tu negi o relitate vie - atâția Sfinți Părinți care au fost pentru acel altceva pe care am impresia că tu l-ai înțeles greșit. Acel altceva nu exclude spovedania (Doamne ferește!), doar că îți dă posibilitatea să te spovedești sistematic (de exemplu la 3 săptămâni sau la o lună) și să te împărtășești (mai des) cu binecunvântarea duhovnicului - doar dacă nu s-a săvârșit păcat de moarte. Acest altceva nu e pentru oricine, ci celor care au trecut de prima etapă, cea de început a penitentului.
|
Nu am cum sa neg Traditia, pentru ca aceasta este pentru spovedirea inainte de impartasire, cel putin de 1500 de ani. Chiar parintele Pruteanu spune ca practica nespovedirii apare in Grecia in sec. XIX, deci pana atunci se spovedeau inainte. In plus, Didahia spune ca cel ce se impartaseste (frange painea) trebuie sa-si marturiseasca pactele inainte, pentru ca doar cel sfant se impartaseste. Argumentul adus de cei ce spun de impartasire fara spovedire inainte afirma ca cei ce se spovedesc ar putea sa vada aceasta ca o formula si sa nu se pocaiasca intr-adevar. Dar asta e valabil in general, nu doar in acest caz.
Cum se face cel mai bine curatarea, prin spovedanie. Printele Ioanichie spune ca si pustnicii cu viata sfanta veneau si se spovedeau inainte sa se impartaseasca. Asa spun si toti duhovnicii nostri.
Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Dacă vom cerceta și vom cugeta mai mult la mesajele Sfinților Părinți vom vedea că majoritatea au fost pentru o deasă împărtășire și că scopul Sfintei Liturghii este împărtășirea credincioșilor.
|
Era un articol foarte bun, in care spune ca fiecare sa se impartaseasca in functie de vrednicie. daca e virtuos poate sa se impartaseasca si la o saptamana. Dar cu spovedire inainte. Eu nu am cum, pentru ca nu sunt asa.