View Single Post
  #35  
Vechi 02.01.2015, 01:32:02
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned
 
Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.618
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florinvs Vezi mesajul
Iar mersul la biserica in noaptea dintre ani, da stiu ca se mai duce lumea, m-am gandit si la varianta asta, dar sa ma duc acolo si sa stau trist si suparat nu cred ca ar fi bine! Probabil cand te duci acolo trebuie sa ai si o stare de impacare, de liniste sufleteasca!
Uneori nu avem de unde să căpătăm starea de împăcare și de liniște sufletească (din vreo neatenție a simțirii și a voirii ne-om fi închis singuri accesul, ne-om fi tras fără voie obloanele, cugetînd oblu). Și ce să facem, să nu mai mergem la biserică, așteptînd să ne vină starea? Dar poate că așteptînd în afara bisericii, în acele locuri unde ne-am obișnuit cu pustiul, n-o să ne vină niciodată pacea, ba, dimpotrivă, acasă ori aiurea urâtul se va adânci în noi, lăsîndu-ne răni încă și mai adânci.... Atunci poate că pacea vine chiar acolo, în biserică! Nu pentru asta avem lăcașurile sfinte? Nu pentru reculegere, pentru liniștire, pentru spălarea sufletului, pentru alinare și întremare, pentru a nu ne mai simți atât de singuri?
Odată era o sărbătoare mare, nu îmi mai amintesc acum care, parcă Sărbătoarea Sfinților Arhangheli. Și eram așa mohorât, așa pustiit și cum mă vedeam în ce hal sunt cu atât mai mult voiam să mă ascund undeva, să nu mă mai știe nimeni și nimic... Mi se părea un contrast atât de mare (că așa e mintea omului, fabrică de contraste) între ce simțeam înlăuntrul meu și ceea ce trebuia să fie (atenție la acest temnicer al însuflețirilor și al râvnei firești, care e "trebuie"!), între atmosfera mea sufletească uscată și tulburată respectiv atmosfera de sărbătoare din biserică, încât încă mai mult mă simțeam tensionat, descurajat, pustiit.
S-a întâmplat că atunci, cum rar se întâmplă la noi, soția mea a venit hotărâtă la mine și, destul de ferm, fără să lase loc de refuz, mi-a spus că mergem la biserică. N-a așteptat să îi dau vreun răspuns, îmi cunoștea desigur starea, ci a repetat clar și ferm cererea, aproape ca pe o poruncă. Mi-a părut inutil să mai dau explicații, inutil măcar să mă înfurii pe atitudinea ei care mi se părea dominatoare, aproape ofensatoare și, prin nu știu ce întâmplare a ființei mele m-am supus, ținînd cont și de contextul și motivul pentru care se arăta fermă și, fiind destul de mirat de îndrăzneala ei dar avînd parcă încredere că va fi bine, așa cum de fapt îmi spusese, m-am alăturat și eu alor mei și am ajuns la slujbă. Atunci am înțeles mai bine că bisericile noastre nu sunt indiferente la stările noastre sufletești ci tocmai pentru aceste suflete ale noastre sunt făcute, ca să ne întremeze și să ne învie. Totul participă la asta - oamenii, rugăciunile, cântările, arhitectura, icoanele, totul... Atmosfera din timpul slujbei ridică din morți pe cel care are un minim de bunăvoință, de încredere, de deschidere sufletească. Am luat act cu uimire de modificarea treptată și tot mai luminoasă care se petrecea cu mine. Am intrat ca un mort la slujbă și am ieșit radios, bucuros și împăcat. Dacă aș fi rămas acasă, dincolo de faptul că îi mâhneam și îi îngrijoram pe ai mei, aș fi ales de fapt să rămân în continuare în starea căzută în care mă aflam. Așa, slavă Domnului, am trecut peste momentul acela dificil în care mă cufundasem cu bună știință, în baza unei proaste socoteli, a unui scenariu rupt de realitate prin care ghiceam viitorul în defavoarea mea.
Acum mă gândesc: de unde să aibă omul, mai ales când e necăjit, puterea de a fi liniștit, bucuros, vesel dacă nu o caută acolo unde îi e locul cel mai specific, "robinetul", "fereastra" - în comunitatea creștină, comuniunea, sălașul unde viază Duhul lui Hristos și se revarsă Harul.
Cred că este o ispită, aceasta, de a ne închipui că haina noastră de nuntă este pacea și împlinirea cu bucurie, fără de care nu se cuvine să intrăm în biserică. Dimpotrivă, vine omul plângînd și oftînd, ca un sărac și un dezbrăcat, ca un rebegit și betejit, ca un rătăcit și nemângâiat - și iese alinat, împăcat, îmbunat, reîntregit și încrezător, așa încât nu mai poate spune decât, cu recunoștință, "Slavă Ție, Doamne, pentru toate!".
Îți sugerez, Florine, când ți se mai întâmplă să pui boii înaintea carului, să îți amintești că tuturor ni s-a întâmplat să facem socoteli în mintea noastră și să ne proorocim un viitor sumbru (că va fi rău la slujbă, că nu mă voi simți bine, că voi fi în dezacord cu ceilalți, că nu voi lua parte la bucuria generală) dar, trecînd peste această tentație, cu toții am avut parte de surprize (unele se numesc minuni) care ne-au deprins, cu vremea, să mergem la slujbe mulțumind lui Dumnezeu că avem șansa, prilejul (alții nu au sau nu mai au) indiferent în ce stare ne găsim înainte să pornim spre biserică sau atunci când intrăm în lăcaș.
Biserica e Arcă a salvării și e Bolniță, frate, nu e sală de bal unde se preumblă numai cei merituoși, care își etalează galoanele și pampoanele....:)
Așa că să te duci mai des, frate, mai ales când te simți însingurat și te închipui fără haină de nuntă. O vei primi în dar, dacă inima ta e deja înveșmântată cu dorul de Hristos. Și, oare, fiind botezat și mâhnit de regretul unei vieți nedepline, ca vameșul, nu ai deja îmbrăcămintea potrivită, bineplăcută Domnului?
Haide, curaj, în casa lui Dumnezeu nici un creștin nu rămâne singur!

Last edited by Ioan_Cezar; 02.01.2015 at 01:41:07.
Reply With Quote