Subiect: Postul negru
View Single Post
Vechi 03.01.2015, 17:18:05
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

1. Asta cu postul negru si medicamentele este si pentru mine o intrebare.
Eu nici acum nu stiu daca inainte de impartasit (cand nu mananci si nici nu bei nimic) ai voie totusi sa-ti iei medicamentele (sunt unele care poti sa le amani, sau intrerupi si altele pe care nu ai voie).

2. Si eu sunt curioasa de raspunsuri la intrebarile puse de Ioan_Cezar mai sus.

Pot doar sa spun ca nevointa inseamna (vezi si in dictionar) chin, dificultate, suferinta. Deci este pentru multi opusul lui "sa te simti bine".
Si nu, nu cred ca unii se simt bine, chiar supra-bine in nevointa si asceza.
Adica nu stiu, or fi si din acestia.
Inteleg ce vrei sa spui, credinta iti da putere sa induri, dar vad totusi o incompatibilitate.

Uite catvea exemple, ca sa intelegi:

a. O femeie sufera pe timpul sarcinii si la nastere nu mai vorbim. De multe ori isi risca si viata. Ma rog. Dar ea stie ca dupa tot chinul asta va veni rasplata prin bebelus.

b. Un om bolnav tine un regim si/sau trebuie sa faca un tratament. Inseamna durere, suferinta. Dar stie ca la sfarsit va fi sanatos.

Unii oameni aleg nevointa (asceza) pentru mantuire, pentru credinta. Aleg sa se chinuie, sa sufere, sa indure, cu gandul ca o fac pentru Dumnezeu, sau pentru mantuire, pentru viata de apoi. In fine, fiecare are un tel, o imagine.

In general nevointa o faci cu un scop: credinta, sanatate, frumusete, etc.

Sunt si unii care nu cred ca au un scop totusi (adica eu una nu-l vad) - cei care fac sporturi sau alte lucruri extreme de ex.

Last edited by sophia; 03.01.2015 at 17:21:40.
Reply With Quote